"Η πόρτα του Παραδείσου είναι ανοιχτή..."

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/03/2015

Ι.Μ.Λαγκαδά Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 29 Μαρτίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει πανευλαβώς την μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βασιλουδίου.

 

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, εις την οποία παρέστησαν μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως καθώς και πλήθος πιστών, ανεγνώσθη το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί των χειμαζομένων Χριστιανών στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής», ενώ προ της απολύσεως τελέσθηκε και Επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ αιωνίου μνήμης και μακαρίας αναπαύσεως πάντων των αδελφών ημών των μαρτυρικώς τελειωθέντων στις περιοχές αυτές.

 

Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα μας δίδει σε όλους την ευκαιρία μέσα από τα διδάγματα της ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής αλλά και  μέσα από το Συναξάριο, να κατανοήσουμε ότι η Εκκλησία μας είναι η ζώσα παρουσία της αγάπης του Θεού μέσα στον κόσμο, όπου η Εκκλησία διδάσκει και εύχεται, είναι η διακονία της αγάπης και μέσα από αυτήν οδηγείτε ο άνθρωπος εις την οδό της Σωτηρίας.

 

Η πόρτα της χαράς και της ευλογίας του Παραδείσου, είναι ανοιχτή για όλους ακόμα και για αυτούς που ζουν μία ζωή γεμάτο αμαρτίες και πάθη, που διώκουν την Πίστη μας, τους αδελφούς μας και την Εκκλησία, αρκεί βεβαίως πάντοτε να υπάρχει η αληθινή Μετάνοια, όπως βλέπουμε και με το παράδειγμα της σήμερα τιμωμένης Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που από την στιγμή που γνώρισε τον Κύριο, βγήκε από τον δρόμο της φθοράς και της αμαρτίας που είναι γεμάτος από υποσχέσεις ψεύτικες και απατηλές και βάδισε την οδό που οδηγεί στον Παράδεισο, αναδεικνύοντας την ως ένα φωτεινό αστέρι στον ουρανό της χάρητος του Κυρίου.

 

Ο Κύριος έρχεται και δείχνει σε όλους μας το μεγαλείο της χάρητος Του, φανερώνοντας  σε όλο τον κόσμο, το μεγάλο μήνυμα ότι μέσα στην Εκκλησία συντελείται δια της μετανοίας, η Μεταποίηση.

Όποιος προσέρχεται  διά της αληθινής Μετάνοιας εις την Εκκλησία του Χριστού γενόμενος κοινωνός αυτού του Μυστηρίου της Σωτηρίας, τότε σώζεται και γίνεται Άγιος διότι ενώνεται με τον ίδιο τον Θεό.

Η Εκκλησία ανοίγει την πύλη του Παραδείσου, ανοίγει τον δρόμο για την Σωτηρία για όλο τον κόσμο και για όλους τους ανθρώπους με προϋπόθεση όμως την αληθινή μετάνοια, δηλαδή την αλλαγή του τρόπου σκέψεως της ζωής.

Μέσα στην ζωή της Εκκλησία μας δεν υπάρχουν παράμετροι ασηψίας και παράμετροι που προσδιορίζουν τους ανθρώπους σε καθαρούς και σε μη καθαρούς.

Εν συνεχεία παίρνοντας αφορμή από την κήρυξη της Στ΄ Εβδομάδος των Νηστειών, από την Εκκλησία της Ελλάδος, ως Εβδομάδα προσευχής υπέρ των διωκομένων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ευχήθηκε  να έρθει η μόνιμη ειρήνη στην περιοχή  αυτή, να πάψουν οριστικά οι διωγμοί προς τους εκεί αδελφούς μας και οι πολεμούντες την Ορθόδοξη Πίστη μας, να γνωρίσουν μέσα από την αληθινή Μετάνοια, ότι αυτή η Πίστη είναι η φανέρωση της Αληθείας, είναι το μήνυμα της Αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, είναι το μήνυμα της ειρήνης και της ευλογίας.

Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους πνευματική δύναμη προσευχής και δύναμη μετανοίας, ώστε να απολαύσουμε όλοι μαζί την ευλογία της χάρητος, η οποία θα μας αξιώσει με λίγες ημέρες να προσκυνήσουμε του Χριστού την Ανάσταση, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την ευγενή καλοσύνη που είχε, να αποστείλει μέσο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «Αποστολή», τόνους πόσιμου νερού για την προσωρινή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει με περιοχές της Μητροπολιτικής μας επαρχίας, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, διότι σήμερα η Θεία Λειτουργία στην ενορία του Βασιλουδίου, μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.