Eορταστική εκδήλωση του ι.ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/03/2015

«ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εορταστική εκδήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, την Δευτέρα 23 Μαρτίου στην Αίθουσα της Αποστολής Διακονίας στον Πύργο. Η Εκδήλωση αυτή ήταν ένα αφιέρωμα τιμής και αντίδωρο ευγνωμοσύνης στην 194η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας κατά του απάνθρωπου Τουρκικού ζυγού και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εορτές ορόσημα και οι δύο για την Εκκλησία και το Έθνος.

 

Προσκεκλημένος ήταν ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ο οποίος ομίλησε με θέμα το «ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ» κάνοντας με ξεχωριστό και εύστοχο τρόπο μία σύντομη ιστορική αναδρομή από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα.


Τον ομιλητή προλόγισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: « Πέρασαν 194 χρόνια από της Λευτεριάς το ξημέρωμα, της Παναγιάς τη μέρα, παντού αχοί και ψαλμωδιές, ντουφέκια στον αγέρα και όμως ο αγώνας για την Ελευθερία συνεχίζεται... δίνοντας δε το στίγμα της εκδήλωσης που ακολούθησε τόνισε: Εν όψει της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου 1821, ημέρα ανώτατων και ευγενών συμβολισμών, ημέρα ψυχικής και Εθνικής Ελευθερίας, καθώς επίσης ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, η ενορία μας με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Γερμανού, πραγματοποιεί επετειακή εκδήλωση για να ξέρουμε τι εορτάζουμε και να μην το ξεχνάμε, διότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και δεν αξιοποιεί την ιστορική του μνήμη χάνεται.»


Μετά την ομιλία προβλήθηκε βίντεο το οποίο επιμελήθηκε ο π. Νικόλαος με αναφορές στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, στην Ελληνική Επανάσταση, στην προσφορά της Εκκλησίας κατά την Εθνική Παλιγγενεσία καθώς επίσης και στους Ήρωες του 1821 και την συμβολή της Γυναίκας τα χρόνια της σκλαβιάς. Επετειακά ποιήματα απήγγειλε η κ. Νάνσυ Τζανετοπούλου, μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, από την ποιητική συλλογή του εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Αυγή» κ. Ανδρέα Καπογιάννη.


Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, Ιερείς της πόλεως και της περιοχής, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου και Φώτιος Δημόπουλος, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος και ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Διονύσιος Αντωνόπουλος, εκπρόσωποι αρχών του τόπου φορέων και συλλόγων καθώς επίσης χριστιανοί της ενορίας και της πόλεως.
 

Μία ακόμη εκδήλωση από τον ίδιο Ιερό Ναό με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 30 Μαρτίου το απόγευμα και ώρα 7:00 μ.μ εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των ενοριτών. Στο Ενοριακό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί επίκαιρη ομιλία από τον Αιδεσιμολογιότατο π. Γεώργιο Χαρδαβέλα εφημέριο του Ιερού Ναού Νικολάου Γαστούνης με θέμα: «Πορεία από το Πάθος στην Ανάσταση» και θα ακολουθήσει προβολή σχετικών διαφανειών. Πριν από την εκδήλωση θα τελεσθεί η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.