"Ο θρίαμβος της Ορθοδόξου Πϊστεως"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/03/2015

Μετ’ πολλής λαμπρότητος και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, εωρτάσθη εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Α´ Κυριακή των Νηστειών, η λεγομένη και Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, τιμά και εορτάζει τη μνήμη της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων και τη λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας, μίας εορτής η οποία καθιερώθηκε το 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιόν της, Μιχαήλ τον Γ΄.

Της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχείᾳ της Ιεράς Λιτανεύσεως των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στη σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας έκανε λόγο για τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως ενώ τόνισε και το γεγονός ότι μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας μας έρχεται η ανόρθωσις, η προσωπική αναστήλωσις και η επάνοδός μας εις την χαρά του Παραδείσου.