"Όχι εκπτώσεις στον τρόπο ζωής της Εκκλησίας"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/02/2015
Το δια των κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εόρτασε η Κέρκυρα το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Πανηγύρεις τελέστηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς στην Κέρκυρα, στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας  και στα χωριά Μαγουλάδες και Άγιοι Δούλοι. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λευκίμμης, όπου χειροθέτησε και σε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του ναού π. Φώτιο Ασπιώτη. 
                Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι στα χρόνια του Αγίου οι χριστιανοί διακρίνονταν για την ενότητά τους, για την εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και την δωρεά της χάριτος του Θεού που τους έκανε να ξεχωρίζουν από τους ειδωλολάτρες. Αυτήν την στάση ζωής ο κόσμος δεν μπορούσε να κατανοήσει, με αποτέλεσμα ο άγιος να οδηγηθεί στο μαρτύριο. Η ομολογία της πίστης όμως από την πλευρά του χαλύβδωσε τους χριστιανούς, τους έκανε πιο ζωντανούς και δυναμικούς, γιατί έδειχνε την ζωντάνια της πίστης, η οποία μπορεί να απειλούνταν από την ειδωλολατρία, παρέμενε όμως ανίκητη από το κακό. Αυτό πάντοτε γινόταν στην ιστορία της Εκκλησίας, ακόμη και σήμερα, όπου η πίστη μας απειλείται από τις αντίθετες δυνάμεις, από το πνεύμα του συμφέροντος και του εγωισμού, από την αθεΐα που ξεκίνησε από την Δύση και έφτασε στην Ανατολή και βαφτίζεται προοδευτικότητα.
Ο Άγιος αξιώθηκε από το Θεό να κάνει και το θαύμα δια των κολλύβων, να προφυλάξει τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης από την μίανση των νηστήσιμων τροφών που είχε διατάξει ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης. Το θαύμα του Αγίου προάσπισε την ακεραιότητα της πίστης, αλλά και τον τρόπο ζωής των χριστιανών, ασφάλισε πνευματικά τον αγώνα της νηστείας και νίκησε το αντίθεο θέλημα.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους χριστιανούς του σήμερα να κρατήσουν δια πρεσβειών του Αγίου ακέραιη την πίστη, να μην νοθεύουν τις πνευματικές συνήθειες και να μην κάνουν εκπτώσεις στον τρόπο ζωής της Εκκλησίας, να αρνηθούν την προχειρότητα και να εκζητήσουν την χάρη του Θεού ώστε ενωμένοι να ζητούμε να γίνουμε φίλοι του Χριστού και μεταξύ μας.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ