Ο μητροπολίτης Σισανίου στη μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/01/2015

I.M.Λαγκαδά- Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιανουαρίου 2015, εις την κεντρική αίθουσα του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  «η Αγία Κυράννα», η συνέχιση του πρώτου κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούν στις σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας.

 

Ο κύκλος αυτών των σεμιναρίων πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της Πράξεως «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας», που υλοποιούνται σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με το  Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και απευθύνονται σε κληρικούς και σε λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας, ενώ είναι και πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ 1592 30/9/2010).

 

Κύριος ομιλητής της  εισηγήσεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: Προοπτική του Θεσμού του γάμου και της Οικογένειας, μία αφορμή για προβληματισμό σύμφωνα με την Ποιμαντική Θεολογία.

 

 O Σεβασμιώτατος, με τον μεστό και γεμάτο νοήματα θεολογικό λόγο του αναφέρθηκε εκτενώς στον θεσμό του γάμου τονίζοντας την παλαιότητα του καθώς και στα σύγχρονα προβλήματα που υπάρχουν μέσα από την συζυγία, υπογραμμίζοντας της εκ παραλλήλου δράσης του έρωτα, της αγάπης και της σεξουαλικότητας, οι οποίες δεν πρέπει να ενεργούν ξεχωριστά και σε βάρος των άλλων αλλά να αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη.

Επεσήμανε το γεγονός, της διαπαιδαγώγησης των νέων αλλά και των γονέων που πρέπει να έχουν πριν το μυστήριο του γάμου, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να προετοιμάζει τους νέους κατάλληλα από την εφηβική ηλικία και μέσο της φωτισμένης τοποθετήσεως της, να προλαμβάνει, να ευλογεί και να σώζει, χωρίς να διαλύει και να εθελοτυφλεί.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι σήμερα προσπαθούμε να εντάξουμε τον γάμο στις κοινωνικές δομές ή τις νομικές διαδικασίες της ανθρώπινης ζωής και να τον αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με μία σειρά από κοινωνικά ή νομικά μέτρα.

Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε καινούργιους νόμους και θεσμούς με αποτέλεσμα την σύγχυση της ανθρώπινης ζωής, η οποία περνά στον γάμο την φάση της αμφισβητήσεως και του ευτελισμού, ως σύγχρονο πρόβλημα, ως καρπός της ανθρωπολογικής κρίσεως.

Για να ζήσουμε την ζωή σαν αγάπη και την αγάπη σαν ζωή, οφείλουμε να τελειώσουμε την ελευθερία μας στη χάρη και να την ολοκληρώσουμε στην αγάπη. Να υπερβούμε τους κανόνες της ατομικής ζωής, να απαρνηθούμε τον εαυτό μας και να γίνουμε όλοι «πυρ», κάτοχοι του χαρίσματος της αγάπης, που είναι ισχυρή σαν τον θάνατο και ικανή ως τον θάνατο. Οφείλουμε να μάθουμε την τέχνη να ζούμε με τους άλλους και να σωζόμαστε  αλλά παράλληλα να ζούμε και να σωζόμαστε και για τους άλλους,

Στην ουσία, κατάληξε την ομιλία του ο Μητροπολίτης Σιατίστης, ο γάμος παραμένει η έκφραση και το κριτήριο των προσωπικών σχέσεων του άνδρα και της γυναίκας καθώς επίσης και της μοναδικής τέχνης στο να ζει ο ένας για τον άλλον.

Ο Πνευματικός νόμος της ζωής είναι αγάπη, η οποία και αποτελεί διέξοδο σε κάθε αδιέξοδο. Ο γάμος είναι ένα μυστήριο σοφίας, δηλαδή ένα θέμα ζωής και μία τέχνη ζωής. Είναι μία δυναμική έκφραση της ελεύθερης αγάπης των δύο φύλων ώστε να πορευτούν την κοινή οδό της τελειώσεως και της θεόσεως.

 

Μετά το πέρας τις ομιλίας ακολούθησε ευρεία συζήτηση με ερωτήσεις, που απεύθυνε το κοινό προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, σχετικές με το θέμα της εισηγήσεως του, ενώ στον ληκτικό χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε τον ομιλητή που προσήλθε και μίλησε στους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Μητροπόλεως μας, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι πρωταρχικός σκοπός και στόχος του κάθε κληρικού, πρέπει να είναι η Ποιμαντική του κάθε ατόμου αναλόγως την κάθε κατάσταση που καλείτε να αντιμετωπίσει, έχοντας πάντοτε και συνεχώς προσωπική επαφή.

 

Κατά την διάρκεια της παραμονής του εις την επαρχία του Λαγκαδά, ο Μητροπολίτης Σισανίου κ.κ. Παύλος είχε την ευκαιρία να μεταβεί συνοδευόμενος από τον επιχώριο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, εις την περιοχή της Όσσης, να επισκεφτεί τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης, να προσκυνήσει στον παλαιό και ιστορικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τόπου όπου ευρέθησαν τα Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης - Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίου καταγομένης, καθώς επίσης και να επισκεφτεί το Βυζαντινό και το Λαογραφικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως, θαυμάζοντας ένα μικρό μέρος της πλούσιας Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς της τοπικής Μητροπόλεως και της περιοχής του Λαγκαδά.