Πατριάρχης Ιεροσολύμων -Ο πρεσβευτής της Ειρήνης στη Μ. Ανατολή

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/11/2011

Σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, κατά την οποία κλονίζονται τα θεμέλια των πολιτικών καθεστώτων και επαναπροσδιορίζονται με φόντο το αβέβαιο μέλλον, ο παλαίφατος θεσμός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, με την εμπνευσμένη πηδαλιουχία του Πατριάρχη Θεοφίλου Γ΄, αντεπεξέρχεται στα καλέσματα των δύσκολων καιρών, λειτουργώντας ως τηλαυγής φάρος της Ορθοδοξίας μέσα στη θύελλα των εξελίξεων. Οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του Μακαριωτάτου για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ευρύτερη πολύπαθη περιοχή και ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει τον έχουν καταστήσει, πέρα από πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή, θεσμικό παράγοντα πολιτικής και θρησκευτικής σταθερότητας στην περιοχή.

 

Έξι χρόνια πατριαρχίας του Θεοφίλου Γ΄ στη Σιωνίτιδα Εκκλησία

 

Έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ενθρόνιση του 141ουΠατριάρχου Ιεροσολύμων, του κ. Θεοφίλου Γ΄, στον ιστορικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού (22 Νοεμβρίου 2005), όμως η ποιμαντική προσφορά και δραστηριότητά του στην πόλη υπερβαίνει τα σαράντα χρόνια. Το 1964 η θεία πρόνοια τον οδήγησε στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Πόλεως, από την οποία αποφοίτησε το 1970, έτος κατά το οποίο χειροτονήθηκε διάκονος επί του Φρικτού Γολγοθά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιορδάνου κ. Βασίλειο. Έπειτα από πέντε χρόνια, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως Διόδωρο, συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο της διακονίας του στη Σιωνίτιδα Εκκλησία. Ακολούθως σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1975 έως το 1979, οπότε του απονεμήθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατόπιν υπηρέτησε το Πατριαρχείο από τη θέση του γραμματέα της Αρχιγραμματείας και του καθηγητή της Πατριαρχικής Σχολής. Ο ζήλος του για την ιερά επιστήμη τον οδήγησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Durhamτης Αγγλίας, στον κλάδο της πατρολογίας. Εν συνεχεία, διορίστηκε γραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (12 Αυγούστου 1986), διετέλεσε τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, ενώ υπηρέτησε ως ηγούμενος στην Κανά της Γαλιλαίας. Το 1986 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου στο Κατάρ και το Σεπτέμβριο του 2001 τοποθετήθηκε ως Πατριαρχικός Επίτροπος στη Μόσχα. Στις 14 Φεβρουαρίου 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου, για να ακολουθήσει η εκλογή του στις 9/22 Αυγούστου 2005, με την ομόφωνη γνώμη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στον Πατριαρχικό Θρόνο του Παλαιφάτου και Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

 

 

Ορθόδοξη μαρτυρία και ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

 

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της ανάρρησής του στον πατριαρχικό θρόνο ο Μακαριώτατος μερίμνησε πρωτίστως για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής τάξης και για την εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Ως φορέας μιας μακραίωνης παράδοσης και ποιμενάρχης της Μητέρας των Εκκλησιών ιστορικά, καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για να διατηρήσει ζωντανή την ορθόδοξη παρουσία στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας με το πνευματικό του κύρος στις προσπάθειες ειρήνευσης μεταξύ των λαών της περιοχής, συμμετέχοντας στον διαχριστιανικό και στον διαθρησκειακό διάλογο και αναπτύσσοντας πολύπτυχη πνευματική δράση με τη συμμετοχή του σε συμβούλια Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής και της Προτεσταντικής Εκκλησίας, καθώς και των Προχαλκηδόνιων Εκκλησιών, αλλά και με ηγέτες άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Σε κάθε περίσταση, ο Μακαριώτατος εκφράζει αυθεντικά το ορθόδοξο πνεύμα της χριστιανικής αγάπης, αφού, όπως και ο ίδιος τόνισε κατά τη Σύναξη των Προκαθημένων των πρεσβυγενών Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη (31 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2011): «οι θρησκευτικοί ηγέτες, οιασδήποτε πίστεως και αν είμεθα, έχουμε χρέος να συμβάλλουμε με όλας τας δυνάμεις μας εις την ειρηνικήν συνύπαρξιν όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων εις την περιοχήν της Μέσης Ανατολής. Ο χώρος ούτος πρέπει να δύναται να καταστή χώρος ειρήνης και φιλίας όλων των ανθρώπων».  

 

Πλούσιο ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο

 

Παράλληλα, σημαντικότατο είναι το εκπαιδευτικό έργο που έχει να επιδείξει η πατριαρχία του Θεοφίλου Γ΄, καθώς αναβαθμίστηκαν οι δύο πατριαρχικές σχολές, της Σιών και του Αγίου Δημητρίου. Ταυτόχρονα, χάρη στην οικονομική συνδρομή και την πνευματική εποπτεία του Πατριαρχείου, σήμερα λειτουργούν δεκαοκτώ σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με περίπου 8,5 χιλιάδες μαθητές και επτακόσιους διδάσκοντες, στο Ισραήλ, στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην Ιορδανία, μεταλαμπαδεύοντας το φως του ελληνορθόδοξου πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, με τη βοήθεια της θείας χάριτος, έχει αναπτυχθεί πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο, με σκοπό την ανακούφιση όλων αδιακρίτως των δοκιμαζόμενων κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αναδεικνύεται σε πρωτεργάτη της συντήρησης και της προβολής του πνευματικού και του πολιτιστικού πλούτου της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, με το εντυπωσιακό ανακαινιστικό έργο του στους Ιερούς Ναούς, στις Ιερές Μονές, στα ιερά προσκυνήματα και τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της πνευματικής του δικαιοδοσίας, στα οποία προσέρχονται προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

 

Πρώτο μέλημα του Θεοφίλου Γ΄ η πνευματική ακτινοβολία του Πατριαρχείου

 

Η ακτινοβολία του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων δεν περιορίζεται στο χώρο της πνευματικής δικαιοδοσίας του· η εμβέλειά του είναι παγκόσμια, και γι’ αυτό ο Μακαριώτατος ανέπτυξε την πνευματική του δράση σε διεθνές επίπεδο. Το κύρος του αναγνωρίζεται από διανοούμενους, επιστήμονες και από πολιτικές προσωπικότητες όλων των χωρών, που είτε επισκέπτονται το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων είτε καλούν τον Μακαριώτατο σε κατά τόπους συνέδρια και συναντήσεις, με τη βεβαιότητα ότι θα ωφεληθούν σημαντικά από την ορθόδοξη μαρτυρία, τη μετριοπάθεια, την ευθυκρισία και τον πνευματικό πλούτο που χαρακτηρίζουν το λόγο του φωτισμένου ποιμενάρχη.

Έτσι, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, αναδεικνύεται άξιο τέκνο της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, γνήσιος φορέας της μακράς παράδοσης της ορθοδοξίας και λαμπρός πρεσβευτής της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. 

 

 Εκ του Γραφείου Τύπου