Πολύ Ελλάδα από την Κοινότητα Αγ. Αποστόλων Newcastle

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 13/12/2014

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ 

 ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ / ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ NEWCASTLE


Στο Πανέμορφο και σημαιοστολισμένο Κοινοτικό Μέγαρο της Ενορίας/Κοινότητας των Αγίων Αποστόλων Newcastle, δέχθηκε η Ελληνική Παροικία τους νεαρούς Αθλητάς από την Ελλάδα και τους Συνοδούς τους, που πήραν μέρος στους Διεθνείς Αγώνες Παίδων, που διεξήχθησαν φέτος στην περιοχή μας, και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια πόλη του Laske Macquarie.


Στην κατάμεστη Κοινοτική Αίθουσαν και με έκδηλο αινθουσιασμό υποδέχθηκαν οι Ομογενείς μας τα παιδιά της Σπάρτης και των Πατρών και δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την παρουσία τους. Με ανάλογα αισθήματα υποδέχηκαν επίσης τους Συνοδούς των παιδιών, ματαξύ των οποίων τον Δήμαρχο της Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τον Δημοτικό Σύμβουλο της Δημαρχίας Πατρών και συγγραφέα κ. Νικόλαο Τζανάκο, τον Αρχηγό της Αποστολής Πατρών και καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο, καθώς επίσης και τους υπολοίπους προπονητές και συνοδούς. Με την άφιξη των λεωφορείων στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 11ης Δεκεμβρίου, τους Ελληνες Αθλητές και τους Συνοδούς τους, υποδέχθηκαν, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού των Αγίων Αποστόλων π. Νικόλαος Σκορδίλης μετά του Προέδρου της Ενορίας/Κοινότητος κ. Αποστόλου Μυλωνά, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και θερμά χειροκροτηματα από τους παρευρισκομένους Ομογενείς, ενώ η τοπική Τηλεόραση και τά άλλα μεσα Μαζικής Ενημέρωσης αποθανάτιζαν την πράγματι μοιναδική αυτή συνάντηση. Με την τάξη που αρμόζει στον Ιερό χώρο του Ναού, μπήκαν οι επισκέπτες και προσκύνησαν. Σχεδόν αμέσως έφθασε και η επίσης προσκεκλημένη για να συναντήσει τους Ελληνες Αθλητές, Δήμαρχος του Newcastle, κυρία Nuatali Nelmes, στην οποίαν ο π. Νικόλαος παρουσίασε τον Δήμαρχο της Σπάρτης κ. Βαλιώτη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Πατρών κ. Τζανάκο, τους Αθλητάς και τους Συνοδούς τους.

 Στην υποδοχή παρευρέθηκαν επίσης, ο σεβαστός π. Ευθύμιος Λαμπρόπουλος, η κα Ιωάννα Αντωνιάδη, σύζυγος του απουσιάζοντος για υπηρεσιακούς λόγους Προξένου της Ελλάδος κ. Ζήση Ανδρέου Αντωνιάδη, οι πρώην Προέδροι της Κοινότητος κ.κ. Θεμιστοκλής Γκούμας, Αγγελος Νικολετάτος και Σταύρος Παγουλάτος. Εν συνεχεία όλοι προσήλθαν στο παραπλεύρως του Ναού Κοινοτικόν Μέγαρον, όπου παρεκάθησαν σε πλούσιο Γεύμα το οποιο παρέθεσε η Ενορία/Κοινότητα προς τιμήν των των Επισήμων εξ Ελλάδος Επισκεπτων και όλων των παρευρεθέντων Ομογενών.

Κατά την διάρκεια του γεύματος, μεταξύ της Δήμαρχου της Πόλεως του Newcastle, κας Nelmes, του Δήμαρχου Σπάρτης κ. Βαλιώτη, του Δημοτικού Συμβούλου της Πόλεως των Πατρών κ. Τζανάκου και των Αρχηγών των δύο Αποστολών, αντηλλάγησαν Αναμνηστικά Δώρα και οι Σημαίες των τριών Τοπικών Διοικήσεων. Σε όλους τους Αθλητές η κα Δήμαρχος προσέφερε ως ενθύμιο Λεύκωμα Φωτογραφιών με τα αξιοθέατα της πόλεως Newcastle.

Κατά την διάρκεια της Δεξίωσης, που εξελήχθηκε σε μιά πανέμορφη γιορτή χαράς και υπερηφάνειας από τους μέν για τους δέ, ομίλησαν η Δήμαρχος Newcastle κα Nelmes, ο Δήμαρχος της Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας κ. Νίκος Τζανάκος και ο Αρχηγός της Αποστολής Πατρών κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος. 

 

Στο τέλος ο π. Νικόλαος προσεφώνησε τους εκλεκτούς Επισκέπτες και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

 

“Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια καλωσορίζω στην πόλη μας και στην καρδιά μας, εσας, τους Ελληνες Αθλητές, προερχόμενους από τις δύο ιστορικότερες και ομορφότερες πόλεις της Γενέτειρας μας, και που λάβατε μέρος στους Διεθνείς Αγώνες Παίδων, που εφέτος πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και μάλιστα στην περιοχή μας.

Καλωσορίζω επίσης εκ μέρους της εδώ Ελληνικής Παροικίας τον Δήμαρχο της Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τον Δημοτικό Σύμβουλο της Δημαρχίας Πατρών κ. Νικόλαο Τζανάκο, τον Αρχηγό της Αποστολής Πατρών κ. Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο, και όλους τους συνοδούς των Αθλητών μας. Μας δώσατε μεγάλη χαρά και ολόψυχα σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σέ όλες τις μελλοντικές σας προσπάθειες. /// Φυσικά για να φθάσετε μέχρι εδώ σημαίνει ότι έχετε ήδη κερδίσει πολλά, και επομένως αυτό είναι που μετράει. Ο αληθινός αθλητής αγωνίζεται για την τιμή της συμμετοχής και όχι μόνον για το έπαθλο. Οπως διεκύρηξε και ο Πιέρ ντε Κουμπερντέν, o Γάλλος αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, “αξία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη”.
Είσθε οι συνεχιστές ενός πολιτισμού, 3500 χιλιάδων και πλέον χρόνων. Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής και της αγωγής των νέων. Και αυτό, διότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η υγεία  του σώματος πρέπει να συμβαδίζει με την πνευματική υγεία.

«Νους υγιής εν σώματι υγιή» έλεγαν, και τόνιζαν ότι ο αθλητισμός είναι που οδηγεί τους νέους να κατακτήσουν την ευδαιμονία, την ευτυχία δηλαδή, το αγαθό, και την αρετή. Ας θυμηθούμε τα παιδιά του Διαγόρα από τη Ρόδο: Τον Δημάγετο, τον Ακουσίλαο, και τον Δωριέα. Αυτά τα τρία υπέροχα παιδιά, όταν νίκησαν στους Ολυμπιακούς αγώνες, τίμησαν τον πατέρα τους κατά τρόπο που συγκίνησε όλο τον κόσμο που βρισκόταν μέσα στο στάδιο της Ολυμπίας. Μόλις η Επιτροπή στεφάνωσε τα τρία αυτά παιδιά, εκείνα έτρεξαν αμέσως στην κερκίδα, όπου καθόταν ο ασπρομάλλης πατέρας τους. Έβγαλαν τα στεφάνια από τα κεφάλια τους και τα φόρεσαν στο κεφάλι του πατέρα τους. Ύστερα τον έπιασαν, τον σήκωσαν πάνω στους ώμους τους και τον περιέφεραν ολόγυρα στο στάδιο. Σκηνή συγκλονιστική. Όλοι οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι, ζητωκραύγαζαν και έκλαιγαν από συγκίνηση. Και όλοι έρραιναν τον πατέρα και τους τρεις γιους του με λουλούδια και δαφνόφυλλα. Και ακολούθησε άλλη σκηνή, το ίδιο συγκινητική. Ένας Σπαρτιάτης, συγκινημένος βαθύτατα, τη στιγμή που περνούσε από κοντά του ο δαφνοστεφανωμένος Διαγόρας, πάνω στους ώμους των παιδιών του, φώναξε με όλη τη δύναμη του: «Διαγόρα! Τώρα ας πεθάνεις!». Και έτσι έγινε. Ο Γέροντας Διαγόρας δεν άντεξε. Έγειρε στους ώμους των παιδιών του και έκλεισε για πάντα τα μάτια του, ευτυχισμένος από τη μεγαλύτερη τιμή που του πρόσφεραν τα παιδιά του!
 

«Εὐ αγωνίζεσθαι»: Να αγωνίζεσαι λοιπόν και στο στίβο, και στη ζωή σας πάντοτε με έντιμο τρόπο. Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ευγενής άμιλλα υπόβαθρο έχει, τις αγνές προθέσεις,  τη χαρά του συναγωνισμού, την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας στα όρια της ευπρέπειας, για την κατάκτηση του κάθε σας στόχου. Ολόψυχα σας το εύχομαι”.

 

Η όλη Τελετή έληξε με την ανταλλαγή δώρων μεταξύ του π. Νικολάου και των Αντιπροσώπων των δύο πόλεων Πάτρας και Σπάρτης, καθώς επίσης και με αναμνηστικά δώρα που προσεφέρθηκαν σε όλους τους Αθλητές και τους Συνοδούς τους. Εντελώς αυθόρμητα και ενώ τα λεωφορεία περίμεναν για να αναχωρήσουν για το Σύδνευ, τα παιδιά της Πάτρας και της Σπάρτης έδωσαν τέλος στην όμορφη αυτή συνάντηση μέ το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Με τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς που πάντοτε συγκινούν τους απανταχού Ελληνες. Τα παιδιά και οι Συνοδοί τους, που δέχθηκαν την πρόσκληση της Ενορίας/Κοπινότητος των Αγίων Αποστόλων, και παρευρέθηκαν στην προς τιμή τους Δεξίωση, φεύγοντας άφησαν πίσω τους τις καλύτερες εντυπωσεις, σε όλους τους Ομογενείς που είχαν την χαρά να τους συναντήσουν, πήραν όμως μαζί τους, και ένα κομμάτι από τις καρδιές όλων μας. 

 

Θα ήταν μεγάλη και ασυγχώρητη παράλειψη, να μην εκφραστούν οι θερμές ευχαριστίες όλων μας, προς όλες τις κυρίες εκείνες, που για μια ακόμη φορά, ανέλαβαν την ετοιμασία αυτού του πλούσιου γεύματος, και το προσέφεραν με τόση αγάπη στους επισκέπτες μας και στους Ομογενείς που παρευρέθηκαν στην Εκδήλωση. Στις ακούραστες αυτές μέλισσες της Παροικίας μας, τις κυρίες Λαμπρινή Αγγέλου, Λουίζα Πετρίδη, Ελένη Νικολετάτου, Ρίτα Ξεφτερά, Ελένη Αγγέλου, καθώς επίσης και στην συμπαθεστάτη κα Ελένη Παγουλάτου, για την υπέροχη Τούρτα που ετοίμασε με το Εμβλημα της Ενορίας/Κοινότητας μας και με την αφιέρωση θαυμασμού προς τους νεαρούς αθλητές.

Mεγάλη επίσης και ασυγχώρητη θα ήταν η παράλειψη, να μην αναφερθεί δημοσίως, η πολύτιμη και πολύπλευρη συμβολή του Καθηγητού κ. Θωμά Τσαμούρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της αφίξεως των Αθλητων μας στην περιοχή μας, με το πρόγραμμα του από το Ραδιοφωνικό Σταθμό “ΣΥΜΠΑΝ”, με την παρουσία του παντού, αλλά και με τις ατέλειωτες ώρες που προσέφερε ετοιμάζοντας ανταποκρίσεις και παίρνοντας συνεντεύξεις, διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο τις επιτυχίες των νέων Αθλητών μας, και έκανε συγχρόνως γνωστή την Ελληνική Παρουσία στην περιοχή αυτή της Αυστραλίας.

Εύγε κ. Θωμά Τσαμούρα.
Μακάρι το παράδειγμα σου, και η αφοσίωση σου στην Πατρίδα μας και στους αγώνες Της, να ευαισθητοποιήσει και άλλους. Τελικά πολλοί οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί ….

- Νεοκαστριώτης -