Ηχηρό "ΟΧΙ" στο ίδρυμα Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2014

agiοritikovima.gr «Δε θα τους φέρουμε στην καρδιά της Μακεδονίας μας», ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας εναντίον της ίδρυσης του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής.

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα, αλλά και ιερέων και μοναχών που επίσης έδωσαν το παρόν, ενώ η συζήτηση είναι σε εξέλιξη με τοποθετήσεις καθηγητών και ιερέων.

Παρόντες στο κάλεσμα των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Θεουπόλεως Παντελεήμων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, Αρχιμανδρίτες και Γέροντες από Μονές του Αγίου Ορους.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στην τοποθέτησή του αφού διάβασε δύο πρόσφατα άρθρα του στο περιοδικό της Μητρόπολης τόνισε πως όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση και υπερψηφιστεί θα κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Είπε χαρακτηριστικά: «Τη χειρότερη απειλή σήμερα, δεν πρέπει να τη φέρουμε στην καρδιά της Μακεδονίας μας. Δεν τους λέμε να μην έρθουν για επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Να έρθουν και μετά να γυρίσουν στο σπίτι τους. Είμαστε αποφασισμένοι να θυσιάσουμε και τη ζωή μας για την πατρίδα και την πίστη μας».

Σε αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε και στη στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας είναι μέλος και είπα: «Απογοητεύτηκα από τη στάση της Συνόδου όταν συζητήσαμε το θέμα αυτό».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς από την πλευρά του δήλωσε: «Υπάρχει σκοτεινό σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με τι συνείδηση ψήφισαν κάτι τόσο φρικτό; Αγνοούν ότι η συνύπαρξη των φοιτητών είναι επικίνδυνη, βάση της διεθνής εμπειρίας;
Με βάση το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δεν πρέπει να λειτουργήσει το τμήμα αυτό, αφού το Κοράνι περιλαμβάνει ρατσιστικές αναφορές».

Μηνύματα με τα οποία τάσσονται κατά της ίδρυσης του τμήματος απέστειλαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς, Κυθήρων κ.Σεραφείμ (είπε χαρακτηριστικά πως ντρέπεται για την απόφαση της Συγκλήτου) και Γόρτυνος-Μεγαλουπόλεως κ.Ιερεμίας.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ.Ορφανός, είπε με τη σειρά του: «Είμαι ριζικά αντίθετος στην ίδρυση του τμήματος. Δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον ούτε του ελληνικού λαού ούτε της ορθόδοξης Ελλάδας».

Από τους ομιλητές που πήραν το λόγο, ξεχώρισε η τοποθέτηση του Χρήστου Οικονόμου, τέως κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, που εξαπέλυσε βολές εναντίον των Μητροπολιτών που είναι υπέρ του τμήματος, ενώ έβαλε και εναντίον του υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Καλαντζή.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στα «πετροδόλαρα» που θα εισέλθουν από το Εμιράτο του Ομάν, αν ανοίξει το τμήμα, όπως είπε.

Γεμάτες μηνύματα ήταν οι παρεμβάσεις του Γέροντα Σάββα της Μονής Μεγίστης Λαύρας, του Αρχιμανδρίτη Π.Φιλλίπου από τη συνοδεία των Θωμάδων του Αγίου Ορους και του εκπροσώπου της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου.

Τέλος μηνήματα στην εκδήλωση απέστειλλαν ο μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, Ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος  κι ο μητοπολίτης Ιερισσού και Αγίου Ορος κ. Θεόκλητος και ηγούμενοι και προϊστάμενοι Μονών  του Αγιου Ορους: ο προϊστάμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, γέρων Σάββας κι οι  ηγούμενοι: Μονής Ξηροποτάμου. Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ. Καρακάλλου Φιλόθεος,  Φιλοθέου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, Γρηγορίου Χριστοφόρος και άλλοι αγιορείτες μοναχοί από κελλιά και σκήτες.

Παράλληλα, υπήρξε αναφορά για κατάληψη της Θεολογικής Σχολής για όσο καιρό χρειαστεί.