Αποχαιρετισμός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/10/2014

Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου -2014 και περί ώρα 4η απογευματινή, στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου Λουτρακίου, τελέσθηκε με την δέουσα Εκκλησιαστική και Μοναστηριακή τάξη, η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Γερόντισσας Ισιδώρας (κατά κόσμον Κυριακής Μεντζαφού 19242014) διατελέσασα επί 45/ετίαν Ηγουμένη της εν λόγω Ιεράς Μονής.

Στην εξόδιο Ακολουθία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, πλαισιούμενοι υπό πλήθους Κληρικών εκ της Ι. Μητροπόλεως μας ως και εξ άλλων Ι. Μητροπόλεων και εξ αυτής της Ι. Μονής Σινά, οι οποίοι έσπευσαν να συμπροσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυσέβαστης και αξιογάπητης μακαριστής Γερόντισσας Ισιδώρας.

Την προσευχητική και παραμυθητική τους παρουσία έδωσαν και πολλές ανδρώες και γυναικείες Μοναστικές Αδελφότητες μετά των Ηγουμένων και Ηγουμενισσών εκ των Ι. Μονών: Αγίου Νικολάου Μαλαγαρίου, Αναστάσεως Χριστού, Αγίας Μαρίνης, Αγίου Γερασίμου, Προφήτου Ηλιού Λουτρακίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας, Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Αγίου Δημητρίου Στεφανίου, Τιμίου Σταυρού Μαψού, Προφήτου Ηλιού Ζαχόλης, Αγίου Βλασίου Τρικάλων, «Θεομήτορος» Ηλιουπόλεως, Αγίου Ιωάννου Καρέα, Αγίου Ιωάννου Μακρυνού Μεγάρων κ.α. ως και ο Κορίνθιος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Απόστολος Παπαφωτίου και Γεώργιος Πετρίτσης, η Αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ. Μαρία Πρωτοπαππά, ο κατά σάρκα αδελφός της αοιδίμου κ. Μεντζαφός (καθηγητής Πανεπιστημίου), οι συγγενείς της και πλήθος κόσμου, οι οποίοι, αψηφίσαντες την κακοκαιρία, παρευρέθηκαν στην Ι. Μονή για να συμπροσευχηθούν και να ασπασθούν για ύστατη φορά το χέρι της αείμνηστης.

Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος με την χαρακτηριστική ικανότητα του λόγου που τον διακρίνει και προς ωφέλεια των Μοναχών και λαϊκών που παρίσταντο, σκιαγράφησε την ζωή της μακαριστής Ηγουμένης από την παιδική της ακόμη ηλικία, παρουσιάζοντας τις κυριώτερες από τις αρετές, που την κοσμούσαν, όπως της αγάπης και της ταπεινώσεως, της φιλαδελφείας και της παρηγορίας, της ελεημοσύνης, της διακρίσεως, της αναπαύσεως των «βαρυνθεισών» ψυχών, εξαίρων συνάμα το ειρηνικόν, το πράον, το διδακτικόν αλλά και το φιλακόλουθον ως και το ηδύμολπον αυτής, που την ανέδειξαν σε «πρύτανι» των Ηγουμενισσών της περιοχής μας και μία εκ των συγχρόνων «Κοινοβιαρχών» της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επίσης ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς, που, παρά «το βάρος της ημέρας και τον καύσωνα» (Ματθ. κ’, 12), δεν παρέλειψαν να τιμήσουν με την παρουσία τους την αοίδιμο, την αδελφότητα της Ι. Μονής του Οσίου Παταπίου, αλλά και την Ι. Μητρόπολή μας, ως και τον Εξοχώτατο Αναπληρωτή Υπουργό και τους λοιπούς Άρχοντες της περιοχής μας.

Η Ιερά Μονή μετά την ταφή της μακαρίας μητρός και Ηγουμένης της, παρέθεσε τράπεζα (παρηγορία) και προσέφερε «ευλογία» σε όλους τους παρευρεθέντες εις μνημόσυνον αυτής.

 

Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

 

 

 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.