Ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2014

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία αξιωματούχων του δήμου και των πολιτειών της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ καθαγιάστηκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του Αγίου Νικολάου, στο λεγόμενο «Σημείο Μηδέν» στο νότιο Μανχάταν.

Η ομώνυμη εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων και θα ξανακτιστεί με σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος, μιλώντας Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρθηκε στο συμβολισμό του σχεδίου, «σμίγοντας αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά» της Αγίας Σοφίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ότι «θα είναι ένας οίκος του Θεού, της Αγάπης και της Ειρήνης».


Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό με τη συμμετοχή των ιεραρχών- μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει για να ξεκινήσει το έργο, δεκατρία χρόνια μετά, καθώς και στην αποστολή του μέσα στην Ομογένεια και ευρύτερα στην κοινωνία της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Όπως είπε, «ο 'Αγιος Νικόλαος δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».


Ο μικρός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, του οποίου η παρουσία στο νότιο τμήμα του Μανχάταν χρονολογείται από 1916, ήταν ο μόνος ιερός χώρος λατρείας που κατεστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001.


O νέος ναός υπολογίζεται να είναι έτοιμος σε 18 με 24 μήνες και θα κοστίσει μόνο η ανέγερση 38 εκ. δολάρια με χωρητικότητα 150 ατόμων. (AΠΕ)