Κεριά διαρκείας στον ιερό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας (Βίντεο)

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/02/2011

Ο πιστός που εισέρχεται στον ιερό Καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν φθάνει στο παγκάρι για να ρίξει τον οβολό του για ένα κερί, έχει τρεις επιλογές: ή να πάρει το παραδοσιακό κερί, ή να αγοράσει αντί 5 ευρώ κερί διαρκείας ή να αγοράσει και τα δύο.

Ο συγκεκριμένος ναός  έχει υιοθετήσει τα κεριά διαρκείας, που συνήθως τα βλέπουμε στα κοιμητήρια. Μάλιστα στον κυρίως ναό και όχι στον πρόναο, υπάρχουν ειδικές προθήκες για τα κεριά αυτά, όπως διακρίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε το «ierovima».

Να σημειωθεί ότι στην 82 ετών πανέμορφη εκκλησία υπάρχει η ιερή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας Βρυούλων Μικράς Ασίας  που είναι θαυματουργή, ενώ υπάρχει και τμήμα λειψάνου του νέου Οσιομάρτυρος Νικολάου ή Νεκταρίου των Βρυούλων, η μνήμη του οποίου τιμάται την 11η Ιουλίου.

Ο Άγιος Νεκτάριος από τα Βρύουλα ή Βούρλα, ό Νέος οσιομάρτυρας.
Γεννήθηκε από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς στα Βρύουλα ή Βούρλα της Εφέσου και ονομαζόταν Νικόλαος. Έμεινε ορφανός από πατέρα και 17 ετών μπήκε με μισθό στην υπηρεσία κάποιου αγά. Μαζί με άλλους έξι νέους χριστιανούς, εξαπατήθηκε από τους Τούρκους και εξισλαμίστηκε, διότι πίστεψαν ότι οι γονείς τους πέθαναν από κάποια επιδημία. Όταν όμως ό Νικόλαος γύρισε στα Βούρλα, πληροφορήθηκε ότι ή μητέρα του ζούσε και έτρεξε με χαρά κοντά της. Ή ευσεβής μητέρα, όταν είδε με τούρκικα ρούχα τον γιο της, τον έδιωξε λέγοντας του ότι, εγώ δεν γέννησα Τούρκο αλλά Νικόλαο Χριστιανό. Τότε ό Νικόλαος κατάλαβε το αμάρτημα του και μετά από ένα ταξίδι στη Σμύρνη - Κωνσταντινούπολη - Βλαχία και πάλι στη Σμύρνη, εξομολογήθηκε σ' έναν Αγιορείτη μοναχό, και με την ευλογία του πήγε στο Άγιο Όρος.

Εκεί κατέληξε στη Σκήτη της 'Αγίας Άννας, κοντά στον πατριώτη του μοναχό Χατζή Στέφανο, όπου έγινε μοναχός με το όνομα Νεκτάριος. 'Αλλ' ό πόθος του μαρτυρίου έκαιγε μέσα στην καρδιά του. Έτσι με τις ευλογίες του πνευματικού του έφυγε να μαρτυρήσει, με τη συνοδεία του όσιωτάτου χειραγωγού του Στεφάνου.

 Όταν έφτασαν στην πατρίδα τους τα Βούρλα, ό Νεκτάριος παρουσιάστηκε στον κριτή και αφού έριξε το φέσι του κατά γης είπε: "Πάρτε τα σημάδια της πίστης σας, εγώ χριστιανός Νικόλαος γεννήθηκα και χριστιανός θέλω να πεθάνω". Παρ' όλες τις κολακείες και τα βασανιστήρια, ό Νεκτάριος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Έτσι τον αποκεφάλισαν στις 11 Ιουλίου 1820.

ΒΙΝΤΕΟ