Ο Αρχιεπίσκοπος, η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος και οι εκκρεμότητες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/08/2011

του Κώστα Ζαφειρίου 

Το νέο Εκκλησιαστικό έτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και στις 5,6 και 7 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία στην πλειονότητά της συγκροτείται από παραδοσιακούς ιεράρχες.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της 155ης Συνοδικής Περιόδου (2011-2012), θα συγκροτείται ως εξής: Πρόεδρος, ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Μέλη: Ιεράρχες της Παλαιάς Ελλάδος: οι σεβ. Μητροπολίτες: Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Θήρας Επιφάνιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Κυθήρων Σεραφείμ.

Ιεράρχες της Νέας Ελλάδος:οι σεβ. Μητροπολίτες: Εδέσσης Ιωήλ, Ζιχνών Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος,Σερβίων Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Νεαπόλεως Βαρνάβας.


Η νέα ΔΙΣ κληρονομεί κάποια θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη περίοδο ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία κωλυσιεργεί για την επίλυσή τους με τη γνωστή μέθοδο της δημιουργίας… Επιτροπών επί Επιτροπών.
Θέματα που καλείται μεταξύ άλλων να ασχοληθεί η νέα ΔΙΣ είναι: η Κάρτα του Πολίτη, οι μεταφράσεις Λειτουργικών κειμένων, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο διάλογος Ορθοδόξων Καθολικών , οι μεταμοσχεύσεις (θα υπάρξει επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη ΔΙΣ), η κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, τα Θρησκευτικά, ο διορισμός ιερέων ( την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προώθησε χωρίς καθυστέρηση τον διορισμό 250 μουφτήδων) κ.ά.
Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα έχει απέναντί του ιεράρχες που θα επιδιώξουν να τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες. Και αν χρειαστεί, κάποιοι ιεράρχες θα πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις.