Αγιασμός της Ελληνικής Ακαδημίας στη Ζιμπάμπουε από τον μητροπολίτη Σεραφείμ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/02/2011

Ελληνορθόδοξο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, συγκροτούν την Ελληνική Ακαδημία, που λειτουργεί  στο Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, με την ευθύνη της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων. Είναι  ένα έργο, που έγινε πράξη στις αρχές του 2008.

Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων στα ελληνικά εκπαιδευτήρια, τέλεσε ανήμερα των Τριών Ιεραρχών φανερά συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, κ. Σεραφείμ, μεταφέροντας μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Και στα τρία σχολεία, όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα από αποσπασμένες από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος εκπαιδευτικούς, φοιτούν σήμερα, συνολικά, 540 παιδιά, από τα οποία 200 με καταγωγή από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την επέκταση του Σχολείου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος, διέθεσε το ποσό των 100.000 χιλιάδων δολαρίων, που συγκεντρώθηκε με δωρεές από την Κύπρο.

Ο Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την είδηση της έναρξης λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας, στη Χαράρε της Ζιμπάμπουε. Μετά από πολυετή προσπάθεια η Ελληνική Κοινότητα της πόλης θα έχει στη διάθεσή της ελληνορθόδοξο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

    Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους όσοι υποστήριξαν αυτή τη σημαντική προσπάθεια, και ιδιαίτερα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο, χωρίς τη συμβολή του οποίου θα ήταν αδύνατη η πλήρης λειτουργία της Ακαδημίας.

    Προσπάθειες όπως και αυτή αποτελούν το παράδειγμα για την πολιτική στήριξης της Ελληνικής Γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και απόδειξη για την οικουμενική εμβέλεια του Ελληνικού Πολιτισμού».