Οι διορισμοί ιερέων υπάγονται στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/07/2011

Οι διορισμοί ιερέων υπάγονται στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα» σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Έγγραφο του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου για τους περιορισμούς στη χειροτονία-τοποθέτηση ιερέων, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 3986/2010, οι προσλήψεις του μονίμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς δέκα (μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις) στο σύνολο των φορέων.
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος περιορισμού των δαπανών», επισημαίνει ο κ. Ρόβλιας, ενώ σημειώνει ότι «τα αιτήματα για το διορισμό των θρησκευτικών λειτουργών θα εξετασθούν με γνώμονα την αποστολή της Εκκλησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της».(σ.σ απογοητευτικό όμως για την Εκκλησία το αποτέλεσμα)
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την απαγόρευση αλλά και άδικη επειδή τα κενά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μετατάξεις, όπως συμβαίνει στον δημόσιο τομέα.
«Η Πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλουν να αντιληφθούν πως ο ιερέας δεν είναι δημόσιος υπάλληλος με τη συμβατική προσέγγιση του όροι», επισημαίνει ο βουλευτής προειδοποιώντας ότι «με τη ρύθμιση αυτή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερέα πλείστες όσες κωμοπόλεις και χωριά της ελληνικής περιφέρειας».
Μάλιστα ο κ. Αποστολάκος έχει ενημερώσει το υπουργείο ότι «ήδη εκδηλώνονται σοβαρότατες κοινωνικές αντιδράσεις και στη Λακωνία, αφού κενές ενορίες δεν μπορούν να καλυφθούν»