Στο παραδοσιακό "κουρμπάνι" ο μητροπολίτης Βεροίας-Ένταση με τον Αρχιερατικό Επίτροπο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/02/2011

Στο παραδοσιακό κουρμπάνι του Αγίου Τρύφωνα συμμετείχε για άλλη μία φορά ο μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου εορτάστηκε στις Βαρβάρες η μνήμη του Αγίου Τρύφωνα με Αρχιερατική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεβασμιώτατος εδώ και πολλά χρόνια μετέχει ανελλιπώς στο κουρμπάνι του Αγίου Τρύφωνα το οποίο διοργανώνεται από την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας του χωριού στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής τάξης  και νομιμότητας αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης.

Να σημειωθεί πως λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ναούσης φέρεται να χαρακτήρισε «παράνομο» το κουρμπάνι.

Ακολούθησε πάνδημος εορτασμός με παραδοσιακό κουρμπάνι στο προαύλιο του ιερού ναού στο οποίο συμμετείχε ο μητροπολίτης και όλοι οι κληρικοί που έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία. Εκτός από τα πλούσια εδέσματα υπήρχε παραδοσιακή μουσική και δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο να χορέψει και να χαρεί με σύμμαχο τον καιρό.

Στο τέλος του κουρμπανίου ο σεβασμιώτατος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για την άρτια διεξαγωγή και τόνισε μεταξύ άλλων ότι: ...«Εύχομαι να συνεχίσετε να διατηρείτε αυτά τα ωραία έθιμα που σας παρέδωσαν οι παπούδες σας και θα τα παραδώσετε στα παιδιά σας. Να γνωρίζετε ότι η τιμή στους αγίους κάτω από την σκέπη της εκκλησίας φέρνει την ευλογία σε όλους».

Πάντως αξίζει να αναφερθούμε σε δημοσίευμα (25 Ιανουαρίου) της καθημερινής εφημερίδας Ημαθίας ΛΑΟΣ, με τίτλο: Επεισοδιακό φέτος το Κουρμπάνι στο Αρκοχώρι Νάουσας

«Ένταση και αποδοκιμασίες όλων των κατοίκων του Αρκοχωρίου( ενός από τα πιο φιλήσυχα και θρησκευόμενα χωριά της Νάουσας) προκάλεσε το κήρυγμα μετά τη Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής  16 Ιανουαρίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Νάουσας , ο οποίος σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος κ. Πασχούλας, χαρακτήρισε τον τρόπο λειτουργίας του εθίμου «Κουρμπάνι», που συμπληρώνει τα 200 χρόνια ζωής, ως παράνομο!

Το κήρυγμα του Αρχιερατικού Επιτρόπου καταδίκασαν στις δηλώσεις τους ο βουλευτής κ. Σιδηρόπουλος και ο δήμαρχος κ. Καραμπατζός, ο οποίος τόνισε ότι το έθιμο θα συνεχίσει τη λειτουργία του, όπως γινόταν κάθε χρόνο και θα επισκεφθεί τον Μητροπολίτη για να λυθεί το ζήτημα.»