Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 16/07/2025

του Κώστα Ζαφειρίου
Πώς βλέπουν σήμερα οι Έλληνες το Ισλάμ; Μια έρευνα που έγινε το 2009 και το 2023 από την Public issue δίνει απαντήσεις που πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνο την Πολιτεία αλλά και την Διοικούσα Εκκλησία, που μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο ότι η Ορθοδοξία στην Ελλάδα μετά από δύο -τρεις δεκαετίες θα συρρικνώνεται εξαιτίας των διαρκώς αυξανόμενων λαθρομεταναστευτικών-μουσουλμανικών ροών.
Αναδημοσίευση mavris.gr - public issue
Το 2009 η εταιρεία Public Issue διερεύνησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις στάσεις των Ελλήνων απέναντι στο Ισλάμ, τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις έννοιες και τα σύμβολα που συσχετίζονται με την Ισλαμική θρησκεία, το βαθμό γνώσης και εξοικείωσης των πολιτών με την Ισλαμική παράδοση καθώς, επίσης και τις υφιστάμενες κοινωνικές πεποιθήσεις, σχετικά με τις σχέσεις Ισλάμ-Δύσης και Ισλάμ-Ελλάδας.
Η σύγκριση των σημερινών (2023) ευρημάτων γίνεται με τα αντίστοιχα του 2009. Έχει σημασία ότι εκείνη η έρευνα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την οικονομική χρεωκοπία της Ελλάδας, την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2010) και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών. Αποτυπώνει, επομένως, μια εντελώς διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα, με την οποία αντιπαραβάλλεται η σημερινή. Οι βασικές ερωτήσεις της αρχικής έρευνας επαναλαμβάνονται στη νέα έρευνα της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με σημείο καμπής το 2016 σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών μουσουλμανικών πληθυσμών προς την Ελλάδα, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής . Ως αποτέλεσμα, την τελευταία 15ετία (2009-2023), οι κοινωνικές στάσεις στην Ελλάδα, απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο μεταβλήθηκαν εντυπωσιακά. Η ελληνική κοινή γνώμη, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την πανευρωπαϊκή τάση, αντιμετωπίζει σαφώς πιο αρνητικά ή και εχθρικά τον μουσουλμανικό κόσμο.
Στο διάγραμμα που αναδημοσιεύει το ierovima.gr βλέπουμε:
Ως συνέπεια αυτής της ιδεολογικής/πολιτιστικής «απομάκρυνσης» ενισχύεται ως ένα βαθμό και ο φόβος για τον λεγόμενο «ισλαμικό κίνδυνο». Αν και το 52%, δηλαδή οι 5 στους 10 πολίτες (7 στους 10 το 2009, 70%) θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει σήμερα από το Ισλάμ, η μεταβολή που έχει επισυμβεί τα τελευταία 15 χρόνια δεν είναι διόλου αμελητέα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό των πολιτών που αποδέχονται ότι υφίσταται «ισλαμικός κίνδυνος», έχει αυξηθεί από 27% το 2009, σε 39% σήμερα (+12%)