Πανηγυρικός εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2024

Την Κυριακή των Μυροφόρων 19 Μαΐου 2024, η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους Θεσσαλονικείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, πλησίον του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, στην περιοχή της Πυλαίας.

Στην Ιερά Πανήγυρη, η οποία καθιερώθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Α’ (Παπαγεωργίου), προσήλθαν, ως προσκεκλημένοι του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, τέσσερις ακόμη Ιεράρχες, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Βλατάδων, Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, ο εν Βελγίω και Ολλανδία κ. Δοσίθεος εκ της Εκκλησίας της Γεωργίας και ο εφησυχάζων και παρρπιδημων στη Θεσσαλονίκη Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 το απόγευμα έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) χοροστατούντος του αγίου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, με την συμμετοχή και των Αρχιερέων κ. Δοσιθέου και κ. Φιλοθέου, Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και των ευσεβών χριστιανών.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 το πρωί ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) στο οποίο προεξήρχε και ομίλησε θαυμασιώτατα ο άγιος Αμορίου κ. Νικηφόρος, συλλειτουργούντων και των αγίων Αρχιερέων Μεσαορίας και Θεσσαλονίκης, συμπροσευχομένου του αγίου Βελεστίνου.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία του, όπως και όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση της Πανηγύρεως, μεταξύ των οποίων οι Ιερείς του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαριλάου, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση του Ι. Ναού.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού έλαβε χώρα Πολιτιστική Εκδήλωση, η οποία περιαλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από πολλά Ενοριακά Χορευτικά Συγκροτήματα και τοπικούς Συλλόγους.

Στην εορτή των εν Θεσσαλονίκη Αγίων προσήλθα πλήθος χριστιανών, οι οποίοι είχαν και την ευκαιρία να προσκυνήσουν Ιερά Λείψανα εκ των Αγίων αυτών, όπως του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και της Οσίας Θεοδώρας.

Σημειώνεται ότι επειδή την ημέρα αυτή τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας επίσημη Επιμνημόσυνη Δέηση για την Ποντιακή Γενοκτονία (+1919), τον ευρισκόμενο, κατά τα ανωτέρω, στην εορτή των εν Θεσσαλονίκη Αγίων Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου. 

 

 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.-