Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 15/04/2024

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, προσήλθε στην Ιερά Μητρόπολή μας, κατά το τριήμερο 12 έως 14 Απριλίου 2024, συνοδεύοντας μαθητές, τον Διευθυντή και Καθηγητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνασίου Ξάνθης, για τη συμμετοχή του Σχολείου στους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου.
Ο Σεβασμιώτατος άγιος Ξάνθης, κατά την παραμονή του στο Ρέθυμνο, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, το εσπέρας της Παρασκευής, 12ης Απριλίου 2024, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Γεωργίου Κλάδου, Αντιδημάρχων και πλήθους προσκυνητών από διάφορα μέρη της Κρήτης. Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε την ευγενή και πλούσια φιλοξενία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Παρθενίου Καλυβιανάκη.
Το πρωί του Σαββάτου, 13ης Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Τίτου Βαμβακά, και πατέρων της Ιεράς Μονής. Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος άγιος Ξάνθης τέλεσε Τρισάγιο στην Πυριτιδαποθήκη και στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, ενώ οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνασίου Ξάνθης ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους της ιστορικής αυτής και μαρτυρικής Μονής και δέχθηκαν τη φιλοξενία της Αδελφότητος.
Το πρωί της Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 14ης Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργώντας με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο, στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, όπου εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή των πιστών, καθώς και τη συγκίνησή του, διότι προ πολλών ετών, στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, είχε τελέσει την εις Διάκονον χειροτονία τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαδάκη.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος, και ομίλησε επίκαιρα για τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον συγγραφέα της «Κλίμακος», με θέμα: «Η Κλίμακα των αρετών».
Επίσης, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ιερά Μητρόπολή μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων χαιρέτισε τη «Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Σχολικού Έτους 2023-2024», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» με τη συμμετοχή σχολείων από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και στην προσωπική συλλογή παραδοσιακών κρητικών αντικειμένων του κ. Νεκτάριου Καλλιγιάννη, η οποία θεωρείται ως η μία από τις τρεις πιο σημαντικές συλλογές της Κρήτης.
Τέλος, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, παλαιός γνώριμος και φίλος του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμονος, ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στο Στρατιωτικό Μουσείου Χρωμοναστηρίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου