Αμαλιάδα: "Ευωδιάζει το ράσο του Αγίου Νεκταρίου"-φωτο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/01/2024

Του Κώστα Ζαφειρίου -ierovima.gr

 

Ιερά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας θησαυρίζονται στην Ι.Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος στην Αμαλιάδα. Όπως αποκαλύπτει το ierovima.gr, από το 1938 στο Μοναστήρι βρίσκεται, καλά φυλασσόμενο, ράσο του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού το οποίο σύμφωνα με τις Μοναχές Φεβρωνία και Νεκταρία, «υπάρχουν αρκετές φορές που ευωδιάζει!»

 

Γερμανός: «Το ράσο και τα μάτια σου!»

 

««Θεόδωρε να προσέχεις το ράσο του Αγίου σαν τα μάτια σου!» μου έλεγε συχνά ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός» δηλώνει στο ierovima ο κ. Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής, ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μονή αφού βρίσκεται δίπλα της ανιδιοτελώς περίπου 30 χρόνια.

«Το ράσο το έφερε το 1938 η μοναχή Πελαγία η οποία ακολούθησε την κτήτωρα της Μονής Παρθενία από την Αίγινα, στην Πάρο και τελικά εδώ στην Ανάληψη. Μαζί τους έφεραν αποτμήματα αγίων λειψάνων, την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας, που έχει αγιογραφηθεί το έτος 1933 και την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στο προσκυνητάρι. Το ράσο του Αγίου Νεκταρίου παραμένει σε άριστη κατάσταση και το φυλάσσουμε σε ειδική θήκη. Τα κειμήλια αυτά είναι ανεκτίμητης αξίας για τη Μονή μας και τα φυλάσσουμε όπως ήταν η επιθυμία του μακαριστού Μητροπολίτη και φυσικά και του σημερινού Σεβασμιωτάτου κ. Αθανασίου », δηλώνει με συγκίνηση ο κ. Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος.

 

Η διαδρομή του ράσου

 

Κτήτωρ της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος που ιδρύθηκε το 1937, είναι η μακαριστή Γερόντισσα Παρθενία Μάνδηλα, εξ Αθηνών. Αναφορά για το πώς βρέθηκε το ράσο του Αγίου Νεκταρίου στην Ι.Μ.Αναλήψεως στην Αμαλιάδα, γίνεται σε ένα παλαιό μικρό βιβλίο που ιστορεί την θεοφώτιστη διαδρομή της ίδρυσης του Ιερού Ησυχαστηρίου. Διαβάζουμε λοιπόν στο βιβλίο του αοίδιμου Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Παναγιωτόπουλου Ιεροκήρυκος της Ι.Μ. Ηλείας, "Το 1938, όταν ετοιμάστηκαν τα κελλιά , τότε η Παρθενία έφερε από το Μοναστήρι της της Πάρου τέσσαρες Μοναχές: Την Πελαγίαν Βασιλείου, καταγομένη από την Σπάρτην, καλήν, Θεοφοβούμενη και ευγενική αδελφήν. Αύτη ήτο μαθήτρια και υποτακτική του νεοφανούς και Θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, και η οποία, μετά την εκδημίαν του Γέροντός της Αγίου, έφυγε από την Αίγιναν και επήγε στην Πάρο και εις την Μονήν όπου ήτο τότε Ηγουμένη η Γερόντισσα Παρθενία. Αυτή η Μοναχή Πελαγία, όταν ψυχορραγούσε εις την Ανάληψιν, είπε στην Παρθενία, ότι την παρέλαβε ο Γέροντάς της Άγιος Νεκτάριος και της έδειξε τον Παράδεισον..."

 

Θαυματουργή εικόνα

 

Στη Μονή βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας με πολλά τάματα στην κορνίζα της. Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1933 στην Πάρο και μεταφέρθηκε στην Ανάληψη από την μακαριστή μοναχή Βρυένη Τομή εξ Αθηνών, μέλος της πρώτης αδελφότητας υπό την ηγουμενία της Παρθενίας.

 

Λείψανα 15 Αγίων

 

Η κτήτωρ της Μονής έφερε μαζί της μια ακόμη μεγάλη ευλογία, αποτμήματα λειψάνων που φυλάσσονται σε λειψανοθήκη. Πρόκειται για τα λείψανα: Αγ. Παρθενίου, Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας, Οσίας Ξένης, Αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνίας, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Μακαρίου, Αγίας Πελαγίας, Αγίου Αρσενίου του νέου εκ Πάρου, Νεομάρτυρος Αγ, Κωνσταντίνου του Υδραίου, Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εξ’ Ιωαννίνων, Αγίου Μοδέστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Μακαρίου, Οσίου Παϊσίου και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.