Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος στο «ierovima.gr»: «Όαση γαλήνης το Ησυχαστήριο Αναλήψεως του Σωτήρος»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/01/2024

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος  στο «ierovima.gr»:

«Όαση γαλήνης το Ησυχαστήριο Αναλήψεως του Σωτήρος»

 

Κείμενο –φωτογραφίες Κώστας Ζαφειρίου- «Το Ιερό Ησυχαστήριο της Ανάληψης του Σωτήρος στο Ζερό, είναι μια όαση που γαληνεύει τον άνθρωπο, είναι ένα ακόμη μέσον επικοινωνίας με τον Θεό», δηλώνει στο ierovima.gr ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.

Το Ιερό Ησυχαστήριο απέχει 8 χλμ από την πόλη της Αμαλιάδος, σε λόφο πευκόφυτο και σε υψόμετρο 350 μέτρων. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού αφού η θέση του μικρού Μοναστηριού επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει προς δυσμάς το Ιόνιο και τα νησιά Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, ανατολικά τα Αροάνεια όρη και το Παναχαϊκόν όρος και φυσικά την Αμαλιάδα, το Κάστρο Κυλλήνης και τον Κάμπο της ευλογημένης Ηλείας! Η ψυχή γαληνεύει και όπως σοφά λέει ο Μητροπολίτης «το Ιερό Ησυχαστήριο είναι ακόμη ένα μέσον επικοινωνίας με τον Θεό».

 

Μητροπολίτης Ηλείας: «Αληθινή όαση»

 

Η Ιερά Μητρόπολης Ηλείας τόσο επί Αρχιερατείας κυρού Γερμανού όσο και σήμερα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις ιερές Μονές δικαιοδοσίας της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Αθανάσιος, που διετέλεσε και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Άνω Δίβρης Ηλείας,  όταν αναφέρεται στα Μοναστήρια και τα Ιερά Ησυχαστήρια, βουρκώνει: «τα Μοναστήρια μας, κυψέλες της Ορθοδοξίας, είναι φάροι φωτεινοί μέσα στην κοινωνία, που διατηρούν την παράδοση και αντιστέκονται στην εκκοσμίκευση του ορθοδόξου φρονήματος».

 

Ειδικότερα ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Αθανάσιος δήλωσε στο ierovima.gr:

«Το ιερό Ησυχαστήριο Αναλήψεως του Σωτήρος στο Ζερό, κοντά στο Γεράκι και την Αμαλιάδα ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνος, το 1937, από την αοίδιμο Μοναχή Παρθενία (Ελένη Μάνδηλα) και άλλες μοναχές από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδος, όλες με διάθεση για μοναστική ζωή, αποφασισμένες να αφιερωθούν στον Θεό και να διακονήσουν την Εκκλησία. Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ο μακαριστός Μητροπολίτης Γερμανός στο βαθμό των δυνατοτήτων τους , ειδικά μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 2007 που γκρέμισε κελιά του Ησυχαστηρίου, στήριξαν οικονομικά την επισκευή και ανοικοδόμησή του. Τα βήματα του Μακαριστού ακολουθώ  και εγώ. Το έργο στο Ιερό Ησυχαστήριο  βρίσκεται σήμερα στη φάση της ολοκλήρωσης. Κατασκευάστηκε η μάντρα και γίνεται η πλακόστρωση στο προαύλιο χώρο μεταξύ ναού και αρχονταρικίου ώστε οι προσκυνητές να περπατούν ανεμπόδιστα. Πέρα από την μεγάλη στήριξη που είχαμε από δύο μεγάλους ευεργέτες, βοηθά οικονομικά και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα τόσο από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από τον νομό μας. Εγώ θέλω το Ησυχαστήριο να το αγαπούμε ηθικά , να το στηρίζουμε και να λέμε λόγια αληθινά για την αδελφότητα , για τις δύο Μοναχές που είναι εκεί και έχουν αφιερωθεί στον Θεό και το Ησυχαστήριο. Επιθυμία μου είναι όλα τα Μοναστήρια και Ησυχαστήρια της Μητροπόλεως που είναι οι Φάροι , οι πνεύμονες της Ορθοδοξίας μας, να τα αγκαλιάζουν οι Χριστιανοί μας.

Το έργο όλων των Μοναχών που διακόνησαν το Ησυχαστήριο , από την Παρθενία , την Ευπραξία και τόσες άλλες αδελφές μέχρι τις σημερινές δύο Μοναχές την Φεβρωνία και τη Νεκταρία , προσέφεραν και προσφέρουν θεάρεστο έργο. Άφησαν έργο πνευματικό και αυτό είναι χρέος μας να συνεχιστεί. Ευχαριστώ την ιστοσελίδα «Ιερό Βήμα» που αναδεικνύει αυτό το Μοναστηράκι που βρίσκεται  σε ύψωμα με μοναδική θέα το Ιόνιο , τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και φυσικά την Αμαλιάδα και τον απέραντο Κάμπο της ευλογημένης Ηλείας. Το Ιερό Ησυχαστήριο της Ανάληψης είναι μια όαση που γαληνεύει τον άνθρωπο και είναι ένα ακόμη μέσον επικοινωνίας με τον Θεό»

 

Λειτουργία κάθε Κυριακή

 

Στο Ιερό Ησυχαστήριο κάθε Κυριακή ο π. Δημήτριος Καμάρας τελεί τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία. Ατμόσφαιρα κατανυκτική και μοναστηριακή με τους καλλικέλαδους δεξιούς ιεροψάλτες και τις καλλίφωνες Αδελφές στο αριστερό αναλόγιο. Ιερή μυσταγωγία, εμπειρία για το εκκλησίασμα.

Η σημερινή Αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναλήψεως του Σωτήρος, οι Μοναχές Φεβρωνία και Νεκταρία, ενδύθηκαν το Μοναστικό Σχήμα πριν από περίπου 30 χρόνια Είναι αφιερωμένες στην καθαρή προσευχή, στην υπακοή και στους μοναστικούς αγώνες, μέσω των οποίων αποκτάται ο  σαββατισμός, η μόνιμη ειρήνη στην ψυχή.

 

Εκθετήριο

 

Οι δύο Αδελφές, ιδιαίτερα φιλόξενες και χαμογελαστές, παράλληλα με το λατρευτικό και πνευματικό έργο αξιοποιούν και την χειρωνακτική εργασία. Παρασκευάζουν και πωλούν γλυκίσματα κατασκευάζουν θρησκευτικής φύσεως αντικείμενα, τα οποία βρίσκει ο επισκέπτης του μικρού Μοναστηριού στο εκθετήριο του Ησυχαστηρίου.

 

Διαχειριστική Επιτροπή

 

Την  διαχειριστική επιτροπή του Ιερού Ησυχαστηρίου στελεχώνουν  επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους μαζί με την αδελφότητα ώστε το Ησυχαστήριο να αποτελεί υπόδειγμα διοίκησης και πνευματικής προσφοράς. Πρόεδρός της  είναι ο π. Σπυρίδων Τσαγκρής και μέλη οι κ.κ. Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, Σωτήριος Αυγερινόπουλος και Νικόλαος Τσίκνας