Αποκεφαλισμός Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/08/2023

Ημέρα πένθιμη σήμερα 29 Αυγούστου, καθώς τιμούμε τη μνήμη του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου. Με την βάπτιση  του Ιησούν στον Ιορδάνη ποταμό, ολοκληρώθηκε η αποστολή του Ιωάννη του Βαπτιστή. Μπορεί να μη βάπτιζε, όμως συνέχισε να διδάσκει και να καυτηριάζει τις λανθασμένες πράξεις των ανθρώπων κυρίως των αρχόντων  οι οποίοι θεωρούνταν πρότυπο για τον λαό τους.


Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Ιωάννης ο Βαπτίζων), αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος μαθητής του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος».

 

Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό για  να στεγάσει το Άγιο αυτό λείψανο και είναι δυνατό για τους Ορθόδοξους να το προσκυνήσουν με τον πλέον ανοικτό τρόπο. Το μνημείο αυτό συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.