Τα αθώα «πάθη» των μητροπολιτών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/01/2011

Έχουν και οι δεσποτάδες τις αδυναμίες τους. Όταν βγάζουν τα άμφια και τις μίτρες και αφήνουν τις επισκοπικές ράβδους ,χαλαρώνουν όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, αφιερώνοντας έστω και ελάχιστο χρόνο σε κάποιο από τα αθώα «πάθη» τους.

Το «ierovima» «αποκαλύπτει» αυτά τα αθώα «πάθη» ορισμένων.

 

* Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει πάθος να συγκεντρώνει μανικετόκουμπα, κομπολόγια, παλαιά έπιπλα και μπαστούνια. Πολλά τα χαρίζει σε υψηλούς προσκεκλημένους του στο Φανάρι. Κάποια άλλα τα φυλάσσει λόγω της αξίας τους σε ειδικό σκευοφυλάκιο. Και βεβαίως συνήθως αυτά καταλήγουν σε κάποιον εκθεσιακό χώρο. Πέρα από αυτά, στον Παναγιώτατο, αρέσουν ιδιαίτερα τα ταξίδια.

* Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είναι άνθρωπος που έχει αφιερωθεί πλην των εκκλησιαστικών και στη μελέτη των αρχαίων. Ήταν μέχρι πρότινος τακτικός επισκέπτης και μελετητής των αρχαιολογικών χώρων. Λατρεύει τους περιπάτους στη φύση.

*Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος ήταν λάτρης της ταχύτητας. Του άρεσε να οδηγεί γρήγορααυτοκίνητα και ως μητροπολίτης Δημητριάδος οδηγούσε μόνος του.Τα τελευταία χρόνια ως αρχιεπίσκοπος λάτρευε τα ταξίδια καιπαράλληλα βελτίωνε τις επιδόσεις του στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.Όταν κουραζόταν έριχνε μια ματιά στη συλλογή βιβλίων του, στηνοποία υπήρχαν και πολλά σπάνια περασμένων αιώνων.

* Ο Ζακύνθου Χρυσόστομος συνηθίζει τα καλοκαίρια να χάνεται με τις ώρες στη θάλασσα. Το κολύμπι είναι η μεγάλη του αγάπη. Αποφεύγει βεβαίως τα αδιάκριτα βλέμματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνει την ευκαιρία να κολυμπήσει, ακόμη και όταν βρίσκεται εκτός Ζακύνθου. Λένε πως προτιμά συγκεκριμένη παραλία της έρημης μικρής νήσου Στροφάδες. Στους κύκλους της ιεραρχίας είναι γνωστό επίσης ότι ο κ. Χρυσόστομος έχει την πιο όμορφη συλλογή αμφίων.

* Ο Αρτης Ιγνάτιος ήταν και παραμένει αθλητικός τύπος. Περιπατητής στα όρη και τα βουνά με τις ώρες. Πάντα βρίσκει λίγο χρόνο για να ανέβει στα Τζουμέρκα, να περπατήσει στο δάσος, να ξεκουραστεί.

* Ο Φιλίππων Προκόπιος είναι δεινός κολυμβητής αλλά και ψαράς. Ειδικά όταν βρίσκεται τα καλοκαίρια στη Θάσο, το ψάρεμα είναι αυτό που τον κάνει να ξεφεύγει από όλα. Λένε ότι πάντα καταφέρνει να έχει καλή ψαριά.

* Ο Σύρου Δωρόθεος είναι δεινός χειμερινός κολυμβητής (είχε σχετικό ρεπορτάζ το “ierovima”) και μάλιστα κάθε χρόνο κόβει στη Σύρο την πίτα με τους χειμερινούς κολυμβητές. Κολυμπά γρήγορα και δεν τον πτοεί η χαμηλή θερμοκρασία.

* Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι εδώ και χρόνια ραδιοερασιτέχνης. Στα δεκαπέντε του χρόνια είχε ερασιτεχνικό σταθμό. Ακόμα και σήμερα το ραδιόφωνο αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη. Ασχολείται με ό,τι έχει σχέση με τη λειτουργία του ραδιοφώνου και φυσικά με όλο το τεχνικό μέρος.

* Ο Γλυφάδας Παύλος διαθέτει σπάνια συλλογή γραμματοσήμων. Μέσα από την πλούσια συλλογή του συγκεντρώνει ιστορικές πληροφορίες. Επίσης διαθέτει πλούσια συλλογή δίσκων κλασικής μουσικής.

* Ο Ιωαννίνων Θεόκλητος είναι από τους ανθρώπους που του αρέσουν τα αμπέλια και τα λουλούδια. Ο κήπος του είναι ένας χώρος που μπορεί να αφιερώσει χρόνο, να καθίσει­, κυρίως όταν είναι ανθισμένος, ­με τις ώρες, να προσεύχεται με τον δικό του τρόπο ή να διαβάζει πατερικά κείμενα.

* Ο Πειραιώς Σεραφείμείχε μανία με την αστρονομία. Εάν δεν ήταν κληρικός, θα ήταν αστρονόμος. Όταν ήταν νεαρός είχε χάρτες του συμπαντικού χώρου, πήγαινε στο Αστεροσκοπείο και παρακολουθούσε όλα τα αστρονομικά γεγονότα. Επίσης του αρέσει να οδηγεί μόνος του.

* Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι λάτρης των ταξιδιών. Επίσης είναι λάτρης της φωτογραφίας και φυσικά πολύ καλός φωτογράφος και του αρέσει κάθε τι ηλεκτρονικό. Σε χρόνο «μηδέν» αποσυναρμολογεί και συναρμολογεί ραδιόφωνα.

* Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι δύσκολο να περάσει τη μέρα του αν δεν ακούσει κλασική μουσική ή αν δεν διαβάσει κλασική λογοτεχνία.

* Ο Ναυπάκτου Ιερόθεοςείναι ιδιαίτερα μουσικόφιλος, αλλά κάνει τα πάντα για να βρει χρόνο για επισκέψεις σε σπίτια και να συζητήσει διάφορα θέματα. Θέλει να είναι κοντά στο ποίμνιό του και δεν κάνει διακρίσεις.

* Ο Βρεσθένης Θεόκλητος προτιμά το ψάρεμα. Καλός ψαράς, και  πολλές με την ψαριά του κάνει το τραπέζι σε λίγους φίλους. Εδώ και αρκετά χρόνια μαζεύει πένες γραφής, όχι απαραίτητα ακριβές. Ακούει κλασική μουσική, αφού διαθέτει πολύ πλούσια δισκοθήκη. Τελευταία σκέφτεται να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίου.