Ροδοπέταλα, φοινικόφυλλα και περιστέρια

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2014
Ο μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ζήτησε οι γυναίκες να έχουν ροδοπέταλα με τα οποία θα ραίνουν τον Οικουμενικού Πατριάρχη κατά το πέρασμά του, να κρατούν φοινικόφυλλα με τα οποία θα σχηματίσουν αψίδα την ώρα που θα περνά ο Πατριάρχης για να εισέλθει εντός του ναού. 
 
Δεν αποκλείεται να απελευθερωθούν και περιστέρια.
 
«Να είστε όλοι στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη» ζήτησε από τους συλλόγους της Ροδόπης ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους. 
 
Το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του μητροπολιτικού μεγάρου Κομοτηνής έγινε η συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο κ. Παντελεήμονας ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Θράκη.  Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι σχεδόν 50 συλλόγων, αλλά και η τοπική αρμένικη εκκλησία. 
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ 
 
Ως γνωστόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί τη Ροδόπη μετά από σχετική πρόσκληση για αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα, από τη σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έδωσε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα, προκειμένου να λάβουν γνώση οι πιστοί. 
 
Η υποδοχή του θα γίνει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα τον προσφωνήσει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Θα ακολουθήσει δοξολογία και προσφώνηση του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Στις 19:30 θα γίνει η τελετή αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη ως επιτίμου διδάκτορα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τέλος θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τις πρυτανικές αρχές. 
 
 
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του Πατριάρχη θα ξεκινήσει στις 9:00 πμ  με ιερατική σύναξη των κληρικών της μητρόπολης. Στις  10:00 πμ εκδήλωση σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης. Στις 11:00 πμ επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και προσφώνηση του περιφερειάρχη Γεωργίου Παυλίδη. Στις 12:00 μ  υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην έδρα της αρχιερατικής περιφέρειας Μαρώνειας και προσφώνηση του δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών Ιωάννη Σταυρίδη. Στις 12:30 μμ θεμελίωση των νέων κατασκηνώσεων της μητρόπολης. Στη 13:30 μμ παράθεση επίσημου γεύματος από το δήμαρχο Κομοτηνής Γεώργιο Πετρίδη. Στις 17:00 μμ επίσκεψη στο ναό των Αρμενίων Κομοτηνής. Στις 18:00 μμ υποδοχή στη έδρα της αρχιερατικής περιφέρειας Ιάσμου  και προσφώνηση του δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ. Στις 18:30 μμ αναχώρηση για την μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου.
 
 
Στο προαύλιο του καθεδρικού ναού θα στηθεί εξέδρα και κατά την είσοδο του στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές. Οι σύλλογοι κλήθηκαν να βρίσκονται μαζί με όλα τα μέλη τους αριστερά και δεξιά, ο ένας πίσω από τον άλλο. 
 
Ο μητροπολίτης ζήτησε οι γυναίκες να έχουν ροδοπέταλα με τα οποία θα ράνουν τον Οικουμενικού Πατριάρχη και μάλιστα κατά το πέρασμα του, να κρατούν φοινικόφυλλα με τα οποία θα σχηματίσουν αψίδα την ώρα που θα περνά ο Πατριάρχης για να εισέλθει εντός του ναού. Δεν αποκλείεται μάλιστα να απελευθερωθούν και περιστέρια κατά την άφιξη του. 
 
«Θα υπερβάλλουμε εκφράζοντας την αγάπη μας προς τον Πατριάρχη, και όχι σε υλικά και πράγματα», διευκρίνισε προς τους εκπροσώπους των συλλόγων ο μητροπολίτης και πρόσθεσε, «στο πρόσωπο του Πατριάρχη ενσαρκώνεται όλο το γένος αλλά και επειδή εμείς υπαγόμαστε πνευματικά ως μητρόπολη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης θέλουμε να τον υποδεχτούμε με αγάπη και υπερβολή αισθημάτων. Να αναγνωρίσουμε την προσφορά του Πατριαρχείου γιατί σε αυτό οφείλουμε τη ύπαρξη μας, την αναγέννησή μας, αλλά και τη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας». 
 
Ο μητροπολίτης ζήτησε από τους συλλόγους στην υποδοχή να δώσουν το παρόν όλα τα μέλη τους ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές Ποντίων, Καππαδόκων, Σαρακατσάνων, Θρακών κτλ. Να έχουν επίσης τα λάβαρά τους και να κρατούν ελληνικές σημαίες. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην τελετή υποδοχής θα βρίσκονται μαθητές με ελληνικές σημαίες.  
 
Η συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα αποτελείται από τρεις μητροπολίτες, τρεις κληρικούς και τρεις λαϊκούς, ενώ στην Κομοτηνή εκτός από τις αρχές και τους φορείς το παρόν θα δώσουν όλοι οι μητροπολίτες της Θράκης, ο ιερός κλήρος καθώς και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και προσωπικά o αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος.
 
πηγή εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ