570 Χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου 1453. Τότε που ακούστηκε η κραυγή
“ H Πόλις Εάλω” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Πλέον το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας έπεσε. Δυστυχώς την Πόλη δεν την έχουμε χάρη των συγκυριών και των αστοχιών... Μας την άρπαξαν αυτοί που ξέρουν μόνο να κλέβουν, να βιάζουν, να απειλούν. Πεντακόσια εβδομήντα χρόνια από τότε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε τι είχαμε και τι χάσαμε. Να είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας ως Ρωμιοί!
Με αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο, η δραστήρια Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βουπρασίου Ηλείας, το δειλινό της 29ης Μαΐου 2023, διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και την αγαστή πάντα συνεργασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Η λαμπρή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, ενώ την παρουσίασε με ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο η κ. Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου Πρόεδρος του Δ.Δ. Μέλισσας, Προλόγισε και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς. Παρέστη ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και φυσικά ο ευλογημένος λαός του Θεού. Προσήλθαν αμφότεροι για να τιμήσουν τον Βλαστό των Παλαιολόγων Κωνσταντίνον τον ΙΑ' ο οποίος κράτησε στους ώμους του γεραρή την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ρωμιών. Η Πόλη μπορεί τότε να χάθηκε, η δόξα όμως δεν έσβησε. Δύσκολα ξεχνιούνται κατακτήσεις, επιτεύγματα, γεγονότα αιώνων και αιώνων. Η επέτειος της Άλωσης της Κων/πολης κρύβει μέσα της θρήνους, θριάμβους και θρύλους!
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο οποίος στην μεστή νοημάτων και μηνυμάτων ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην θλιβερή επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και στα γεγονότα προ της αποφράδας εκείνης ημέρας, καθώς επίσης για την φοβερή και φρικτή καταστροφή υπό των βαρβάρων Οθωμανών Τούρκων, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Την αποφράδα εκείνη μέρα οφείλουμε να θυμηθούμε σήμερα, όχι απλώς για να θρηνήσουμε την ηττοπάθεια τις χαμένες εκείνες Πατρίδες και με μοιρολατρία να θυμηθούμε τις χαμένες δόξες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αλλά με διάθεση αναστοχασμού και αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες αλώσεις, οι οποίες συντελούνται καθημερινά γύρω μας, να διδαχτούμε μέσα από τα ιστορικά εκείνα γεγονότα του παρελθόντος, προχωρώντας με πνευματική ωριμότητα και οξυδέρκεια στο απαιτητικό μέλλον».
Ο Βυζαντινός χορός «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», υπό την διεύθυνση του κ. Σπυρίδωνος .Ν. Σκιαδαρέση Θεολόγου και Λαμπαδαρίου του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου πολιούχου Πατρών, απέδωσε θαυμάσια ύμνους της Αλώσεως και επίκαιρα ψαλτοτράγουδα. Ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα της Στέγης Καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας «Αγία Λαύρα» και από το Αχαϊκό εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοσης. Την λαμπρή εκδήλωση Μνήμης που ήταν ένα κερί για τους πεσόντες κατά την πολιορκία και κατά την Άλωση, επισφράγισε ο οικείος Εφημέριος π. Θρασύβουλος Αλεξόπουλος, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε όσους κοπίασαν για την άψογη και άρτια διοργάνωση, καθώς επίσης τους χορηγούς και τους παριστάμενους, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση με τοπικά γλυκά και άλλα εδέσματα, προς όλους τους παρευρεθέντες.
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)