Ι.Μ.Χαλκίδος: Κυριακή της Τυρινής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/02/2023

Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στο πανηγυρίζοντα Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Φωτεινής της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-Ιεροκήρυκα, τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο της Ενορίας, τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και την συμμετοχή πολλών πιστών της Ενορίας και ευρύτερα της Χαλκίδος.

 

Τον θείο λόγο προς τους πιστούς κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας ερμηνευτικά τις αγιογραφικές περικοπές της ημέρας (Ρωμ. 13, 11-14, 4) και (Ματθ. 6, 14-21). Μάλιστα, τόνισε το ολέθριο για όλη την κτίση γεγονός της πτώσεως των πρωτοπλάστων, στο οποίο όμως πρωτοφανερώθηκε και η ελπίδα της σωτηρίας μας (Γεν. 3, 15), αλλά και την σημασία της καλλιέργειας των αρετών κατά την πορεία μας στην Μ. Τεσσαρακοστή και καθ΄ όλο τον βίο μας, όπως μας κατευθύνει το ιερό Ευαγγέλιο, και με παράδειγμα μετανοίας και καλλιεργείας την Αγ. Φωτεινή, η οποία ενώ εμφανίζεται στην αρχή της ιστορίας της ως αιρετική και αμαρτωλή, η σχέση της με τον Χριστό την μεταστρέφει και αλλάζει και τους ανθρώπους γύρω της, όπως τα αδέλφια της, που συνεορτάζουν μαζί της σήμερα.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Ιερείς της Χαλκίδος, χοροστάτησε στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό «της Συγγνώμης», την πρώτη ιερά ακολουθία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην οποία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και έψαλλαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού κ. Γεώργιος Καραγκούνης και κ. Ιωάννης Δέδες με τις χορωδίες τους.

 

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε διδακτικά περί προσευχής, αναλύοντας την ευχή «Επουράνιε Βασιλεύ, τους πιστούς Βασιλείς ημών στερέωσον, την Πίστιν στήριξον, τα έθνη πράϋνον, τον κόσμον ειρήνευσον, την αγίαν Εκκλησίαν ταύτην καλώς διαφύλαξον, τους προαπελθόντας πατέρας και αδελφούς ημών εν σκηναίς Δικαίων τάξον, και ημάς εν μετανοία και εξομολογήσει παράλαβε, ως αγαθός και φιλάνθρωπος.» και αφού παρέθεσε διδακτικά στους πιστούς το περιεχόμενό της, τους προέτρεψε να μην παραλείπουν να την χρησιμοποιούν και στις κατ’ ιδίαν προσευχές τους.

 

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ