"ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" : Έρχεται στην Αθήνα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/01/2023
Στην Αθήνα θα βρίσκεται ως γνωστόν τον Μάρτιο η εικόνα της Παναγίας, το «Άξιον Εστί». Η εικόνα είναι μια από τις πιο ξακουστές και περίφημες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους και  θησαυρίζεται στο Ναό του Πρωτάτου, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία. 
Η πρώτη έξοδος της εικόνος «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος έγινε το 1963 μ.Χ. κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όπου με το πολεμικό πλοίο «Πολεμιστής», κατέπλευσε στον Πειραιά, μεταφέροντας την εικόνα από το Άγιον Όρος για πρώτη φορά στην Αθήνα μαζί με τεμάχιο του Τιμίου ξύλου υπό τους συνεχείς συριγμούς των ελλιμενισμένων πλοίων και με απόδοση στρατιωτικών τιμών μεταφέρθηκε επί ανοικτού οχήματος στη Μητρόπολη Αθηνών για λίγες ημέρες.
Το 1985 για δεύτερη φορά βγαίνει η Παναγία του "Άξιον Εστί" από το αγιώνυμο Όρος και μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου οι επίσημοι της πόλεως την υποδέχθηκαν μπροστά στο Λευκό Πύργο με τιμές Αρχηγού Κράτους.
Η τρίτη φορά είναι το 1987 και πάλι στην Αθήνα όπου συνέρρευσαν εκατομμύρια πιστοί και η τέταρτη το 1999 στην Αθήνα, μετά από τον ισχυρό σεισμό.       
 Η Θαυματουργή εικόνα τελευταία φορά εξέρχεται του Αγίου Όρους για πέμπτη και τελευταία φορά και έρχεται στην Θεσσαλονίκη στους εορτασμούς της 100ης επετείου από την απελευθέρωση της, τον Οκτώβριο του 2012 και φιλοξενείται στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, προσφέροντας την ιδιαίτερη τιμή σε θεσσαλονικείς και μη προσκυνητές να ζητήσουν την χάρη της, οι οποίοι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου την είχαν κοντά τους, συρρέοντας  παρακλητικά και προσευχητικά καθημερινά στις Ακολουθίες και στις Λιτανείες που έγιναν για τους εορτασμούς της Νύμφης του Θερμαΐκού, Θεσσαλονίκης.