Πήραν την ευλογία του δεσπότη και συνεχίζουν

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/06/2014

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Μετά τις επιτυχείς αποστολές του 2011 (Διάπλους Αιγαίου, Ερέτρια – Ηράκλειο), του 2012 (Διάπλους Βορείου Αιγαίου, Σιθωνία - Ερέτρια) και του 2013 (Διάπλους Πειραιάς – Χανιά), οι κωπηλάτες του South Evian Gulf team, της μοναδικής ομάδας μαραθώνιων αποστολών με καγιάκ στην Ελλάδα, Άγγελος Χριστοφίδης και Κώστας Μανατάκης, επέστρεψαν στην ανοιχτή θάλασσα για το νέο τους μεγάλο εγχείρημα.


 

Ένα ταξίδι, το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά στην ναυτική ιστορία με καγιάκ, συγκαταλεγόμενο μεταξύ των πλέον απαιτητικών εγχειρημάτων που θα έχουν επιχειρηθεί ποτέ παγκοσμίως, με τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους. Πρόκειται για μια διάσχιση 1000 ναυτικών μιλίων μόνο με κουπί, από το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος, τους Οθωνούς, μέχρι το ανατολικότερο, το ακριτικό Καστελλόριζο, την οποία οι κωπηλάτες της ομάδας στοχεύουν να ολοκληρώσουν σε διάστημα 55 ημερών, κατά τους μήνες Μάιο -- Ιούνιο 2014.


 

Οι δύο τολμηροί κωπηλάτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους στι πέντε Μαϊου και υπολογίζουν ότι στα τέλη Ιουνίου θα έχουν φθάσει στον τελικό τους προορισμό.


 

Το εγχείρημα αφιερώνεται στο σύλλογο γονέων καρκινοπαθών παιδιών «η Πίστη», που επί μία 20ετία στέκεται δίπλα στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους, με στόχους τη διάδοση του έργου του Συλλόγου, την ενημέρωση για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών και την παρότρυνση να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο, τα παιδιά που νοσηλεύονται στις ογκολογικές κλινικές.


 

Το ταξίδι αφιερώνεται, επίσης, στη μνήμη του δασκάλου τους στη ναυτική τέχνη Γεώργιου Ε. Κασιμίδη.


 

Προχθές, 2 Ιουνίου οι δύο τολμηροί κωπηλάτες προσέγγισαν την Σύρο. Εκεί τους υποδέχθηκε ο μητροπολίτης κ. Δωρόθεος. Καλωσορίζοντάς τους , τους συνεχάρη για την τόλμη και τη γενναιότητά τους να διαπλεύσουν 1.000 μίλια,από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, «ευαισθητοποιώντας, με το συμβολικό αυτό ταξίδι, τους ανθρώπους να γίνουν δωρητές μυελού των οστών για τα μικρά παιδιά, που υποφέρουν από νεοπλασματικές ασθένειες, γενόμενοι συνοδοιπόροι και συγκυρηναίοι στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, ελαφρύνοντας το βαρύ σταυρό, που σηκώνουν».


 

Τέλος, τους προσέφερε αντίγραφο της εφέστιας εικόνας του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, ευχόμενος ο Άγιος Νικόλαος να συμπλέει μαζί τους όχι μόνο στο συγκεκριμένο ταξίδι, αλλά και στο μεγάλο ταξίδι της ζωής τους.