Κύπρος: Ο λαός συμμετέχει στην εκλογή Αρχιεπισκόπου

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 23/11/2022
Έξι Ιεράρχες εκδήλωσαν χθες Τρίτη το ενδιαφέρον τους για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή, την οποία κατέθεσαν στον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.
Συγκεκριμένα, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές έχουν καταθέσει, κατά σειρά προσέλευσης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δια του αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Στυλιανού.
Μόνο τρεις εξ αυτών θα μπορέσουν να βρεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της οποίας, θα επιλέξουν έναν, ως νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Στην πρώτη φάση της εκλογής θα διεξαχθεί καθολική ψηφοφορία στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, άνω των 18 ετών, αρκεί να έχουν πιστοποιημένη μόνιμη παραμονή ενός χρόνου στη Κύπρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα τους.Οι ψηφοφόροι σε ένα λευκό χαρτί θα μπορούν να γράψουν όποιο όνομα επιθυμούν αρκεί να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που τίθενται για επιλογή Αρχιεπισκόπου.
Οι τρεις που θα εξασφαλίσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα αποτελέσουν το «τριπρόσωπο», που θα παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.
Τα 16 μέλη της Συνόδου θα κληθούν να επιλέξουν εκ των τριών, αυτόν που επιθυμούν για Αρχιεπίσκοπο. Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί στη πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη στην οποία συμμετέχουν μόνο οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί με κλήρο.