Αγία Αικατερίνη: Η όμορφη κόρη της Αλεξάνδρειας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/11/2022
Η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης της Πανσόφου τελείται από την Ορθόδοξο Εκκλησία μας στις 25 Νοεμβρίου, ήμερα κατά την οποία αποδίδεται και η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σε μερικά Συναξάρια ως ημέρα μνήμης της αναγράφεται η 24η Νοεμβρίου, ημέρα που την γιορτάζουν οι Ρώσοι και οι άλλες σλαβικές Εκκλησίες.
 
Στην Ελλάδα  οι γεωργοί έχουν συνδέσει την Αγία με την καλή σπορά. Η Κατερίνη, η πρωτεύουσα της Πιερίας, τιμά την Αγία Αικατερίνη ως πολιούχο.
Επίσης παλαιότερα (μέχρι του έτους 1981) η Αγία ετιμάτο ως πολιούχος της Αμαλιάδας (Ν. Ηλείας) στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Μάλιστα το 1980 μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα εικόνα της αγιογραφημένη από την Μονή του Σινά. Πρόκειται για την εικόνα της Αγίας που σήμερα φυλάσσεται στο ναΰδριο του Επισκοπείου της πόλεως της Αμαλιάδος.
 
Τα λείψανά της βρίσκονται στήν Ἱ. Μονή ἁγίας Αἰκατερίνης τοῦ Ὄρους Σινᾶ.Δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινγχαμ Λονδίνου.
 
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, στον ομώνυμο Ναό Ν. Λιοσίων Αττικής, στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.
 
Εορτή στο Παρίσι...
 
Σημαντικότερες εορτές προς τιμή της Αγίας ήταν εκείνες οι εύθυμες που συνέβαιναν στο Παρίσι, όπου νεανίδες ηλικίας 25 ετών ανύπανδρες, ανήμερα της εορτής της αγίας, περιφέρονταν εν ευθυμία στη πόλη φέροντας ή σκεπάζοντας τα μαλλιά τους με λευκό δαντελλωτό “κεκρύφαλο” (σκούφο), εκ του οποίου και προήλθε η γαλλική έκφραση “elle a la coiffure de Sainte Catherine” (έχει την κτενισιά της Αγίας Αικατερίνης), που αποτελεί ιδιωματισμό και λέγεται για γεροντοκόρες, αντίστοιχο με το ελληνικό “μπήκε στο ράφι”.