Μήνυμα Ομπάμα για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2014

Με μία λέξη στα ελληνικά υποδέχθηκε και φέτος τους ομογενείς ο Μπαράκ Ομπάμα. «Καλησπέρα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο.

«Για μια μέρα, όλοι είμαστε Ελληνες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα-δίπλα ως εταίροι και σύμμαχοι». Συνέχισε τονίζοντας το «βαθύ αντίκτυπο» των Ελληνοαμερικανών στο αμερικανικό έθνος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κοινότητες που υπάρχουν στο Τάρπον Σπρινγκς (Φλόριντα) και το Σικάγου.

Ο Ομπάμα ολοκλήρωσε το σύντομο χαιρετισμό του αναφωνώντας «Ζήτω η Ελλάς!». Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στη συνομιλία του με τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για τους «δεσμούς που συνδέουν» τις δύο χώρες, σημειώνοντας την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στο δυτικό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε στο Θουκυδίδη και στο ρητό του «Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία. Το μυστικό της ελευθερίας είναι η τόλμη». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ακολούθησε δεξίωση στο Λευκό οίκο με άκρως ελληνικό μενού, καθώς στο μπουφέ υπήρχαν παϊδάκια, χταπόδι, σπανακόπιτα και ελληνική φέτα. O εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Λευκό Οίκο έγινε με καθυστέρηση καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα βρισκόταν εκτός της χώρας. 

Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 28η συνεχή χρονιά. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος.

Πριν την έναρξη της τελετής-δεξίωσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στο Green Room του Λευκού Οίκου.