Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός-φωτο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/03/2014

Του Κώστα Ζαφειρίου  

 

Καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο πολλά χρόνια τώρα, περνάνε από μπροστά του χιλιάδες αυτοκίνητα και εκατοντάδες πεζοί. Όμως ελάχιστοι γυρίζουν το κεφάλι τους να κοιτάξουν τον ασημί τρούλο του και να κάνουν το σταυρό τους. Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, ένα ξωκλήσι που στέκεται εκεί στον Κηφισσό, αγέρωχο σε πείσμα των αιώνων και όλων εκείνων που προσπάθησαν να το γκρεμίσουν…

 

"Ένα βυζαντινό Ναΰδριο παλαιά κατακόμβη, στην είσοδο του ΚΤΕΛ Κηφισσού, πολύ όμορφο, ταπείνωσε τα επηρμένα φρύδια μερικών ασεβών. Έσπασε μία πρώτη μικρή μπολντόζα και στην συνέχεια μία μεγαλύτερη. Τρομοκρατήθηκαν και το άφησαν στην θέση του...", διαβάζουμε σε έντυπα του περασμένου αιώνα.

 

Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στον σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων στην ανατολική όχθη του Κηφισού, και σε υπόγεια θέση λόγω της οικοδομικής διαρρύθμισης της περιοχής. Χρονολογείται από τον 16ο ή τον 17ο αιώνα.

 

 Πρόκειται για μικρό μονόκλιτο ιερό ναό βασιλικού ρυθμού, με τρούλο. Ο νάρθηκας εξέχει και στις δύο πλευρές του κυρίως ναού. Η στέγη του ιερού είναι ημικυκλική. Στον τρούλο υπάρχουν παράθυρα για τον φωτισμό του εσωτερικού του ναού. Το 1907 έγιναν έργα απελευθερωτικής ανασκαφής και επιδιορθώσεις.