Μητροπολίτης Ηλείας ο Επισκοπος Ωλένης Αθανάσιος Μπαχός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/10/2022

Νέος Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη ο  Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος Μπαχός. Ο ακάματος εργάτης του Θεού, ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος Μπαχός, πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου αλλά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού, διακονεί την Τοπική εκκλησία  θεοφιλώς μέχρι σήμερα. Διαθέτει άρτια μόρφωση και πνευματική κατάρτιση, εκκλησιαστικό ήθος και ιεραποστολικό ζήλο και είναι άνθρωπος απλός, προσηνής και χαμογελαστός, ιδιαίτερα αγαπητός στον  λαό της Ηλείας και τον Κλήρο. Κάλλιον παντός άλλου γνωρίζει τα ζητήματα που αφορούν στην Ι.Μ. Ηλείας και εργάζεται με  ένθεο ζήλο  δια την επίλυσή των. Ο πνευματικός του πλούτος, η ψυχική του ευγένεια, η άοκνη δράση και  η εκκλησιαστική του εμπειρία, εγγυώνται μία απολύτως επιτυχημένη, θεάρεστη αρχιερατική θητεία.

 

Βιογραφικό

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), εγεννήθη στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας την 10-2-1954 από αγρότες γονείς τον Γεώργιον και την Μαρίαν. Μετά το Δημοτικό στην γενέτειρά του και τις Γυμνασιακές του σπουδές (ενιαίον Γυμνάσιον-Λυκειον) εις τον Πυργον, εφοίτησε για δύο έτη (1973-1975) εις το Ανώτερον Εκκλ. Φροντιστήριον Ριζαρείου Εκκλ. Σχολής Αθηνῶν. Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε εις τη Θεολογικήν Σχολήν Αθηνών, λαβών το πτυχίον του το 1982.

Την 13 Ιουλίου 1975 εκάρη Μοναχός εις την Ι.Μονήν Χρυσοπηγής Λαμπείας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ονομασθείς ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και το 1976 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του αυτού Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Την 5ην Σεπτεμβρίου 1982 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και εν συνεχεία προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Την 1-11-2009 εχειροτονήθη Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου.

Διετέλεσε από το 1980 Ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης και από το 1982 Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Προσέφερε τις υπηρεσίας του διά πολλά έτη ως Γραμματέας εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, έχει τακτικές Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και  στον Ραδ. Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Είναι συγγρεφεύς πολλών βιβλίων.