Η εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, στην Ι. Μονή Ελεούσης Λυγιάς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/09/2022
« Αγία Ζώνη σεπτή, δώσε τον αγιασμό, τη θεραπεία, τη συγχώρηση, την υγεία σε μας που ήλθαμε με πίστη και πόθο να προσκυνήσουμε τον σεβάσμιο Nαό Σου!».

Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, εορτάζει και τιμά όχι μόνο τα πρόσωπα των Αγίων, αλλά και τα ιερά αντικείμενα και ενδύματά των. Ό,τι σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου και μάλιστα τα ενδύματά του, που αγγίζουν το σώμα του, είναι πάντα από τα πιο προσωπικά ενθυμήματα, που διατηρούν οι μεταγενέστεροι. Αλλά τα ενδύματα των Αγίων δεν είναι απλώς αντικείμενα που διατηρούν σ’ εμάς τη μνήμη τους, αλλά έχουν κι αυτά τη χάρη του Θεού! Το βλέπουμε άλλωστε στα Ιερά Ευαγγέλια, όπου η αιμορροούσα γυναίκα, «ακούσασα περί του Ιησού, ελθούσα εν τω όχλω όπισθεν, ήψατο του ιματίου αυτού· έλεγε γάρ, ότι εάν άψωμαι των ιματίων αυτού σωθήσομαι. Και ευθέως εξηράνθη η πηγή του αίματος αυτής».

 

 

Η Εκκλησία ιδιαίτερα τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο και απονέμει στο σεπτό πρόσωπο της τιμητική προσκύνηση. Τρεις από τις Θεομητορικές εορτές αναφέρονται στα Ιερά άμφια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πρώτη είναι η εορτή της μετακομιδής της αγίας Ζώνης, που εορτάζεται στις 12 Απριλίου. Δεύτερη είναι η εορτή της κατάθεσης της άγιας Εσθήτος που εορτάζεται στις 2 Ιουλίου. Τρίτη είναι η εορτή της κατάθεσης της αγίας Ζώνης, που εορτάζεται στις 31 Αυγούστου τελευταία ημέρα του Εκκλησιαστικού έτους. Εορτάζει την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου αυτήν που έδωσε στον Απόστολο Θωμά η Θεοτόκος κατά την μετάστασή της εις τους Ουρανούς. Αποτελεί το μοναδικὸ Ιερὸ κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου και διασῴζεται μέχρι σήμερα στην Ιερὰ Μονὴ του Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, στο «Περιβόλι της Παναγίας». Τα δε θαύματα που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η Τιμία Ζώνη είναι πολλά. Βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθειά της Παναγίας, τους δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες. 
 

Στην Ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς-Βαρθολομιού, αυτή η τελευταία Θεομητορική εορτή του Εκκλησιαστικού έτους, που επισφράγισε τον Θεομητορικό μήνα Αύγουστο, εορτάστηκε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη. Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ομίλησε ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Γερμανός, συνεπικουρούμενος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και χορείας Ιερέων. Παρέστη πλήθος κόσμου μετά από δύο δύσκολα χρόνια ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού μεταξύ αυτών, ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Βαρουξής, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Βασιλείου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς επίσης και ο τέως Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξιος Καστρινός. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής κατά την ακολουθία του όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος υπό άλλων Πρεσβυτέρων, προεξήρχε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ενώ κήρυξε και τον Θείον Λόγον. Ακολούθησε πέριξ της Ιεράς Μονής, η λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης. Κατά τις ως άνω λατρευτικές εκδηλώσεις, έψαλλαν καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.