Τήνος: Λαμπρός εορτασμός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2022

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή το πρωί στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας ιερουργησάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ονουφρίου εκ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού , παρουσία πολλών πιστών τηρούντων τα μέτρα περιστολής της πανδημίας κατά τα ειωθότα μεταξύ των οποίων η Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ο επικεφαλής της Μείζονος Πλειοψηφίας του Δήμου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του ΔΣ της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Διευθυντές Σχολείων, Εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπείες μαθητών, ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας TINOS TODAY.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση δια τις ψυχές του Επισκόπου Τήνου Γαβριήλ επί της Αρχιερατείας του οποίου βρέθηκε η ιερά Εικόνα, των αοιδίμων κτητόρων του Ναού, αλλά και του ευρέτου της αγίας Εικόνος.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά του Ιερού Ιδρύματος στην Εκκλησία και στην Παιδεία, κυρίως για την ακτινοβολούσα λειτουργική, κηρυκτική και πνευματική ζωή του, αλλά και για το φιλανθρωπικό έργο του και τη στήριξη των σχολείων και των μαθητών και της εκπαιδευτικής οικογενείας, ειπών ότι «…σε αυτόν τον Ναό ίσχυσαν χείρες ανειμέναι και γόνατα παραλελυμένα και πολλά στόματα μογγιλάλων κατέστησαν ικανά και πολλές ψυχές σκληρυνθείσες ηύραν ελπίδα και θάρρος και πάντοτε οι άνθρωποι, εδώ, τα διακόσια περίπου αυτά χρόνια, που κατά εκατομμύρια έχουν προσέλθει, έχουν βρει ανακούφιση και ελπίδα στο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία ως Υπέρμαχος Στρατηγός σκέπαζε πάντα την Ελλάδα και τους Έλληνες, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιστάσεις των πολέμων, των κατακτήσεων, της πείνας και των δυσκολιών της καθημερινότητος και έδωσε τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν δύναμη και κουράγιο για να πορεύονται μέσα στο χρόνο και την ιστορία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων της Τήνου, ειπών ότι «…είμεθα υπερήφανοι για τα παιδιά μας, τα οποία διακρίνονται για την ευγένεια, τον πολιτισμό, τη φιλομάθειά τους και την καλή τους ανατροφή», αλλά συνεχάρη και ευχαρίστησε και τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους.

Αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα γεγονότα που εορτάζονται εφέτος, τοπικά μεν το Όραμα της Οσίας Πελαγίας, πανελληνίως δε και για τους απανταχού Πανέλληνες την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, ειπών ότι «…σε αυτή τη θυσία, η Τήνος έχει και τη δική της προσφορά με τον Επίσκοπο Μοσχονησίων Αμβρόσιο, η προτομή του οποίου περικοσμεί το γενέθλιο τόπο του, το χωριό Τριαντάρος της νήσου Τήνου» και υπέμνησε προς τους εκκλησιαζομένους ότι δεν πρέπει να λησμονείται η ιστορία ούτε οι παραδόσεις διότι έτσι ξεριζώνονται τα θεμέλια του τόπου και κάλεσε όλους να υποψάλλουν μαζί του ευχαριστήριο αλλά και παρακλητικό αίνο προς την Παναγία: «Θεοτόκε η ελπίς, πάντων των Χριστιανών…».

Εν συνεχεία, εφόσον δεν θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η λαμπαδηφορία, προπορευομένων των μαθητών με τα φαναράκια, κατά το έθος, ο Σεβασμιώτατος παρέλαβε την αγία Εικόνα από το καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι και από του οκρίβαντος του Ιερού Βήματος ευλόγησε τον λαό και όπως είπε «…ευλογούμε την Τήνο, τον λαό της, του προσκυνητές αλλά και τους απανταχού Έλληνες όπου και αν βρίσκονται» και εν συνεχεία, της Φιλαρμονικής παιανιζούσης τα εόρτια άσματα τα οποία ψάλλονται κατά τη διάρκεια της λαμπαδηφορίας, η αγία Εικόνα δια χειρών των μαθητών επανήλθε και ενεθρονίσθη στο προσκυνητάριό της.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα για την παρουσία του και ευχήθηκε σε όλους να είναι ο χρόνος ευλογημένος κατά πάντα, γεμάτος από τη Χάρη του Θεού και ευχήθηκε ιδιαίτερα καλή πρόοδο στα παιδιά και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση των ιερών Ακολουθιών.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Της Εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης