Ενθρόνιση Μητροπολίτη Καστορίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2021

orthodoxianewsagency.gr 

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Καστορίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) όπου έλαβε χώρα η Υποδοχή του νέου Μητροπολίτου κ.κ. Καλλινίκου υπό του Ιερού Κλήρου, των τοπικών Αρχών, των φορέων και του λαού.

Αργότερα, τελέσθηκε Τρισάγιο επί των τάφων των μακαριστών προκατόχων του, Σεραφείμ και Γρηγορίου.

Ο νέος Μητροπολίτης, στην εισαγωγή του Eνθρονιστήριου λόγου του, είπε ότι ως Επίσκοπος αποστέλλεται από την Εκκλησία κατά την αποστολική παράδοση και διαδοχή για να ποιμάνει την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας είναι αγιοτόκος και αγιοσκέπαστη, είναι ιστορική, βυζαντινή, ηρωική και καλλιεργημένη από τους προκατόχους Μητροπολίτες και με φυσικό κάλλος. Είναι τμήμα της Μακεδονίας, την οποία χαρακτήρισε «κιβωτό της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εορτάζοντες αγίους Πατέρες Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο Παλαμά, στον ελευθερωτή άγιο Μηνά και τους υπολοίπους Αγίους της Καστοριάς, στον άγιο Γεράσιμο Παλλαδά Μητροπολίτη Καστορίας, στον ήρωα Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και στον μεγάλο ήρωα Παύλο Μελά, και στους προκατόχους του Μητροπολίτες, ιδιαιτέρως στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ. Ο Επίσκοπος είναι «μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού, διάδοχος των αγίων Αποστόλων, φορεύς της μαρτυρικής Αρχιερωσύνης του Χριστού» και δεν είναι αυτόνομος.