¨Κεραυνοί¨ από τον Αρχιεπίσκοπο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/10/2021

του Ανδρέα Λουδάρου orthodoxia.info (φωτο Γ. Φερδής)

 

Να πάνε στα σπίτια και στα μοναστήρια τους και να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους κάλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος, όσους  αρχιερείς αρνούνται να τηρήσουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου βάζοντας πάνω από τις κοινές αποφάσεις τις προσωπικές τους απόψεις.
 
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ισχυρή στήριξη που έλαβε από την Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έριξε το «γάντι» στους μητροπολίτες που αμφισβητούν τις συνοδικές αποφάσεις δείχνοντας τους ουσιαστικά, την πόρτα της εξόδου.
 
Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου στον Καθεδρικό ναό της Αθήνας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στην ομολογία και υπόσχεση που έδωσε ο νέος αρχιερέας ενώπιον της Εκκλησίας ξεκαθαρίζοντας του πως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτήν την ομολογία εισέρχεται στην Ιεραρχία για να τονίσει αμέσως μετά ότι όποιος έχει διαφορετικές απόψεις μπορεί «να αφήσει τα καθήκοντά του και να προσέλθει στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του, και από κει να έχει τις θέσεις τις δικές του…».
 
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στις προσωπικές θέσεις, τις ισχυρές γνώμες, την αμφισβήτηση και την προσωπική ελευθερία που μπορεί να εκφράσει ο καθένας για καταλήξει όμως στο συμπέρασμα πως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την βούληση της Ιεράς Συνόδου.
 
Τόνισε δε στον νέο αρχιερέα και δι’ αυτού σε όλους, πως το κείμενο της ομολογίες που διάβασε πριν την χειροτονία του, καταλήγει στη φράση…»το υπέγραψα με το χέρι μου».
 
 
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ… ΑΠΟΤΕΙΧΙΖΕΤΑΙ
Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ο ίδιος και μάλιστα από τόσο δημόσιο και επίσημο βήμα, την λέξη «αποτείχιση» ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όσους τοποθετούν τη βούληση τους πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν.
 
«Υπάρχει μία φράση, πολλοί βέβαια την ακούνε και ανατριχιάζουν και δεν τη θέλουν, υπάρχει όμως μια λέξη που κυριολεκτεί «αποτειχίζομαι»» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και  συνέχισε «Αυτός λοιπόν που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει τη γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει αυτά που έχω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία, επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή κάνω αυτό που θέλω».