«Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών...» Εγκαίνια του Ιερού Ναού Φανερωμένης Βουλιαγμένης (αποκλειστικές φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/05/2011

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 15 Μαΐου, στίς 7.00 τό πρωί, τελέστηκαν  από το Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλοτα Εγκαίνια και η πρώτη Θεία Λειουργία του Ιερού Ναού της Φανερωμένης Βουλιαγμένης, δωρεά του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου  του Μαρίνας, εις μνήμη της κόρης τους Αθηνάς.

Το «ierovima»,ήταν εκεί και παρακολούθησε μαζί με εκατοντάδες πιστούς, όλη τη μεγαλοπρεπή τελετή του ναού που αποτελεί στολίδι για τη Βουλιαγμένη, από όπου και οι αποκλειστικές φωτογραφίες.  

Λίγο μετά τις 8 το πρωΐ ξεκινά με μεγαλοπρέπεια, η τελετή Εγκαινίων.

Η είσοδος στο Ναό γίνεται με ιδιόμορφο τρόπο. Οι θύρες είναι κλειστές. Ο Αρχιερεύς προστάζει αυτούς που είναι πίσω από τις πόρτες να τις ανοίξουν στο Βασιλέα της δόξης λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ. «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών...», και ακούγονται από μέσα τα λόγια που οι άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την Ανάληψη του Κυρίου. «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης». Έχουμε εδώ μίμηση ακριβώς των αγγέλων τη στιγμή της Ανάληψης. Και «οι πύλες ανοίγονται στην πρόκληση των φωνών ωσάν να επρόκειτο οι φωνές να εισαγάγουν τον Χριστόν εις τον Ναόν». Με λαμπρό και πανηγυρικό λοιπόν τρόπο εισοδεύονται τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο, όπου ο Μητροπολίτης Παύλος, πάλι, αφού τα βάλει σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμιάζει, τα μυρώνει και τα τοποθετεί στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης ως το πιο κατάλληλο θεμέλιο. Κανένα άλλο θεμέλιο δεν είναι καλύτερο από τα ιερά λείψανα.

Οι πιστοί παρακολουθούν με δέος από τις οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στον κυρίως ναό.

Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων, ο Αρχιερεύς παίρνει το δοχείο με την κηρομαστίχη και τα αρώματα και τα εκχύνει στην οπή της Αγίας Τραπέζης για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου. Κατόπιν τοποθετείται η πλάκα στην οπή της αγίας Τραπέζης. 

Η τελετή των Εγκαινίων συνεχίζεται με μεγαλοπρέπεια:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μετά του Γενικού Αρχιερατικού  Επιτρόπου, π Στεφάνου,πλένουν με καθαρό σαπούνι την Αγία Τράπεζα.
Εν, τω μεταξύ ο Μητροπολίτης κ. Παύλος αφού πάνω από τα αρχιερατικά του άμφια έχει βάλει στο λαιμό του, το λεγόμενο σάβανο, λευκού χρώματος, διαβάζει γονατιστός την ευχή «ο Θεός ο άναρχος και αΐδιος...» με την οποία παρακαλεί τον Θεό να αποστείλει το Πανάγιό του Πνεύμα και να αγιάσει το νέο Ναό. Ακολουθεί η πλύση και ο καθαρισμός της αγίας Τραπέζης με σαπούνι και νερό ζεστό, σύμβολο κι αυτό του Αγίου Πνεύματος του οποίου από δω και πέρα πλέον θα είναι όργανο η αγία Τράπεζα. Η όλη τελετή θυμίζει βάπτισμα. 

Μετά την κάθαρση της αγίας Τραπέζης, ο Αρχιερεύς ραντίζει το ιερό θυσιαστήριο με ροδόσταμο, με το οποίο η Τράπεζα ευωδιάζει. 

Αφού επλύθη (εβαπτίσθη), εμυρώθη η αγία Τράπεζα, τώρα ήλθε η ώρα να βάλει τα καλά της. Αρχικά στην κάθε μια από τις τέσσερεις γωνίες της τοποθετείται πάνω σε βουλοκέρι, ένα κομμάτι λινό ύφασμα στο οποίο είναι αγιογραφημένος κι ένας Ευαγγελιστής. 

Κατόπιν τυλίγεται σταυροειδώς στην αγία Τράπεζα το πρώτο ένδυμα το λεγόμενο κατασάρκιο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού. Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος, υπογράφει πάνω στο κατασάρκιο. Ακολουθούν και οι υπόλοιποι κληρικοί που μετέχουν στην τελετή.

Ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ελληνικού, π. Αλέξιος Ψωΐνος σε κάθε φάση, εξηγεί από μικροφώνου στους εκατοντάδες πιστούς που έχουν κατακλύσει την Παναγία Φανερωμένη, τι ακριβώς γίνεται στο Ιερό. 

Στη συνέχεια τοποθετείται ο επενδύτης, η αγία ενδυτή η τραπεζόφορον κατά τον Συμεών Θεσσαλονίκης. Είναι το βασικό άμφιο της αγίας Τραπέζης, πολυτελές σύμβολο δόξης κατά τον Συμεών, αφού κατά τον ίδιο η αγία Τράπεζα «τάφος εστι και θρόνος του Ιησού». 

Επάνω  στον επενδύτη, τοποθετείται το Αρτοφόριο και το ιερό Ευαγγέλιο και η τελετή τελειώνει με τη μύρωση και θυμίαση όλου πια του Ναού.