Διαλλακτικός ο μητροπολίτης-Αδιάλλακτος ο ηγούμενος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/10/2013

Να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στη Φωκάς ζήτησε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, αρχιμανδρίτη Δαβίδ, ο Γιάννης Μπουτάρης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του, νωρίτερα, σήμερα, κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Ηγούμενο να δείξει ανεκτικότητα και κατανόηση, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο για να ανταποκριθεί η ιστορική επιχείρηση της πόλης στις υποχρεώσεις της, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει έλθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την ένταξή της στο άρθρο 99.

Ωστόσο, ο Ηγούμενος εμφανίστηκε ανυποχώρητος και επανέλαβε την επιχειρηματολογία της Μονής, στο πνεύμα της χθεσινής δήλωσής του στη Voria.gr, αλλά και της ανακοίνωσης που ακολούθησε, ότι η απόφαση για έξωση της Φωκάς είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ο κ.Μπουτάρης πραγματοποίησε τηλεφωνική επαφή και με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, αλλά ξεκαθαρίζει ότι μπορεί η Μονή να υπάγεται διοικητικά και πνευματικά στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης, αλλά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, λειτουργεί αυτοτελώς και είναι αυτή η αρμόδια να λάβει την τελική απόφαση. Οι εργαζόμενοι, πάντως, ζήτησαν από τον δήμαρχο να πραγματοποιήσουν παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί ψήφισμα προς έγκριση από το σώμα.

Εάν, λοιπόν, η στάση της Μονής παραμείνει η ίδια, τότε αναμένεται, εντός των επομένων ημερών, η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ακίνητο της Τσιμισκή. Σε αυτήν την περίπτωση, η Φωκάς, θα επιχειρήσει με νομικό τρόπο, να σταματήσει τη διαδικασία, ασκώντας αίτησης ανακοπής και διεκδικώντας την εκ νέου εγκατάστασή της στο κτήριο.

Αν.Καρ. (Voria.gr)