«Μονομαχία» Ορθοδόξων-Καθολικών με «πείραμα» τον Αγιασμό

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/09/2013

Espresso- από τον Κώστα Ζαφειρίου

Σε «μονομαχία» μέσω «πειράματος» με Αγιασμό καλεί ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τον αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών κ. Νικόλαο Φώσκολο για να αποδειχθεί ότι η Ορθοδοξία είναι η μοναδική αληθινή Χριστιανική θρησκεία.

Ο κ. Σεραφείμ, με επιστολή που απέστειλε και στο Γραφείο Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας, καλεί τον αρχιεπίσκοπο στο εξής πείραμα που θα γίνει δημόσια:

Να αντλήσουν νερό από την ίδια βρύση σε δύο μέρη και να τελέσουν την ιεροπραξία του αγιασμού. Ομως ο κ. Σεραφείμ προειδοποιεί: «χωρίς βεβαίως ὁ ἐκλαμπρότατος κ. Φώσκολος νά προσθέση ἁλάτι, εἰς τό ὑπ’ αὐτοῦ ἁγιαζόμενο νερό». Στη συνέχεια να σφραγισθούν οι δύο αγιασμοί σε ασφαλές μέρος και μετά την πάροδο ενός μηνός να ανοιγούν για να διαπιστωθεί « ὄχι λογικῶς, ἀλλά ὑπερφυσικῶς ποῖος εἶναι ὁ ἀληθής Χριστιανισμός καί ποῖον ὁ αἰώνος Θεός χαριτώνει διά τῶν ἀκτίστων Αὐτοῦ ἐνεργειῶν». Ο αγιασμός της Ορθοδόξου Εκκλησίας, λέγει ο μητροπολίτης Σεραφείμ θα ευωδιάζει («θά εὐωδιάζη ἄσηπος») ενώ της Ρωμαιοκαθολικής (χωρίς αλάτι) θα βρωμά («θά ὄζη φρικωδῶς»).

Συγκεκριμένα ο μαχητικός ιεράρχης αναφέρει χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα του «πειράματος»: «Ὁ Ἁγιασμός τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας παρά τήν προφανῆ ἀναξιότητά μου θά εὐωδιάζη ἄσηπος, ἐνῶ τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς θρησκευτικῆς κοινωνίας χωρίς τήν πρόσθεση ἅλατος θά ὄζη φρικωδῶς». Αυτή θα είναι η απάντηση του Πανάγιου Θεού, αναφέρει ο κ. Σεραφείμ.

Μάλιστα ο κ. Σεραφείμ αναμένοντας την θετική απάντηση του αρχιεπισκόπου στήν πρόσκλησή του τονίζει: «διά νά μή θεωρηθῆ ὡς εὐφυολόγημα ἡ πρότασις μου ὑπενθυμίζω τήν ἐκ τοῦ βιβλίου τῶν Βασιλειῶν παρόμοια ἐνέργεια τοῦ Προφήτου Ἠλιού τοῦ Θεσβίτου».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει το «πείραμα» και η βεβαιότητα αυτή πηγάζει από τη διαχρονική και διϊστορική αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τονίζει στην «Espresso» ο μητροπολίτης και αποκαλύπτει το εξής συγκλονιστικό: το 1981 είχε τελέσει στο πατρικό του σπίτι Αγιασμό και όταν πέρυσι αυτό το σπίτι το προσέφερε στην μητρόπολη, άνοιξε το μπουκαλάκι όπου υπήρχε ο Αγιασμός και με συγκίνηση διαπίστωσε ότι ευωδίαζε! «Είναι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος», υπογράμμισε.

Στην ερώτησή μας αν θα δεχθεί την πρόσκληση-πρόκληση ο αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών, απαντά: «Δεν το νομίζω...Η πρόσκληση πάντως είναι διαρκείας»


 

Ο δικηγόρος που έγινε μητροπολίτης

Ο 57χρονος μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου (κατά κόσμον Χρήστος Μεντζελόπουλος), ποιμένει τον Πειραιά από τον Φεβρουάριο του 2006. Είναι από τους ιεράρχες που διακρίνεται (εκτός απο το ύψος και τη χαρακτηριστική γενειάδα του), για τη ρητορία του και την ευρυμάθειά του και δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Ασκεί σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κατά των ομοφυλοφίλων, κατά του σιωνισμού, κατά των τεκτόνων και συχνά παίρνει το φραγγέλιο για τα κακώς κείμενα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Είναι από τους προβεβλημένους ιεράρχες και όχι αναίτια. Η φιλοδοξία του: να ακολουθεί την οδό της αληθείας και του Χριστού.

Σπούδασε Νομικά και Θεολογία και έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορίας. Συμμαθητής του Κώστα Καραμανλή, πήρε άδεια ασκήσεως δικηγορίας, όμως από νωρίς αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκκλησία. Συχνά φορά καουμπόικες μπότες κάτω από τα ράσα, (και κάποιοι τον αποκαλούν «ροκ μητροπολίτη») οδηγεί μόνος του το αυτοκίνητό του ένα μικρό Volvo diesel, διαμένει σε ένα μικρό διαμέρισμα και όσο και αν ακούγεται παράξενο, αξαιτίας του αυστηρού του ύφους, διαθέτει πηγιαίο χιούμορ.


 

Οι δηλώσεις «κεραυνοί»

Αρκετές είναι οι δηλώσεις, ανακοινώσεις (συνήθως μακροσκελείς) του μητροπολίτη Πειραιά που έχουν προκαλέσει:


 

Επιστολή προς Φανάρι

Μακροσκελή επιστολή που αριθμεί 73 σελίδες είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούνιο ο Πειραιώς προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ασκώντας σφοδρή κριτική για το ζήτημα του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τους Προτεστάντες. Στο επίκεντρο της κριτικής του επισκόπου της Ελλαδικής Εκκλησίας βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το περιεχόμενο των ομιλιών του σε Μιλάνο και Κωνσταντινούπολη με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Πράγα.

Ομοφυλόφιλοι

«Η ομοφυλοφιλία είναι μία έκπτωσις από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα...». Εχει αποκαλέσει τους ομοφυλόφιλους «ηθικά απονευρωμένους, με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες, με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής των εκτροπής».


 

Εβραίοι και Χίτλερ

«Ο Χίτλερ ήταν όργανο του παγκοσμίου Σιωνισμού και χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη οικογένεια Rothschild με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να φύγουν από την Ευρώπη και να κατεβούν στο Ισραήλ για να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία».

Σιωνισμός

«Το εκτελεστικό όργανο της εγκληματικής οργανώσεως του διεθνούς Σιωνισμού αποτελεί υπερστοά με το όνομα ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ και είναι ένα αίσχιστο Διευθυντήριο παγκοσμιοποιήσεως που προωθεί την ιδέα μιας παγκόσμιας υπερκυβέρνησης».

Μουσουλμάνοι

«Ο Ισλαμισμός προωθεί ως μέσον εξαπλώσεώς του όπως αναφέρει το Κοράνι, το έγκλημα, τη βία και το θάνατο. Συνεπώς ο Νόμος που εψηφίσθη διά τη δημιουργία τεμένους στην πρωτεύουσα της Χώρας τυγχάνει αντισυνταγματικός».

Για τις Κυριακές

Οποιος ψηφίσει υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει καταπατήσει το νόμο του Θεού. Και κατ' επέκταση, δεν θα έχει θέση στην εκκλησία. Αυτή την προειδοποίηση έστειλε προς τους βουλευτές ο μητροπολίτης , που τους επεσήμανε πως σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν την πολιτική τύχη της Μαριέττας Κουτσίκου-Γιαννάκου και του Γεωργίου Καλού.

Για τους Γερμανούς

«Ανοίξτε το διαδύκτιο να δείτε αυτή η χώρα η δήθεν σπουδαία και η οποία έχει αρχές, φιλοσοφία και άλλες τέτοιες αηδίες - την Γερμανία εννοώ - ασχολείται το Κοινοβούλιο της με νόμο για την κτηνοβασία, αυτοί οι άθλιοι, οι γελοίοι και ανόητοι».


 

Χαμηλών τόνων και αγαπητός ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών

Πενήντα δύο χρόνια ιερατικής πορείας μετρά ο αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών Νικόλαος Φώσκολος. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα πήρε το πτυχίο Φιλοσοφίας στο Ουρβάνειο Πανεπιστήμιο και το πτυχίο Θεολογίας στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Χειροτονήθηκε Ιερέας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου στην Κώμη της Τήνου την 1 Οκτωβρίου 1961. Εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών στις 25 Ιουνίου 1973.Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 12 Αυγούστου 1973 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου της Αθήνας. Κληρικός χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα αγαπητός στους Καθολικούς της Αρχιεπισκοπικής του επαρχίας. Να σημειωθεί ότι η επαρχία του περιλαμβάνει τη Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια και τη Σκύρο, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.