Η Ηλεία έχει τον Γερμανό της

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/01/2011

Όταν ως κληρικός διακονείς την περιοχή που γεννήθηκες περισσότερα από πενήντα χρόνια, τότε μόνο αγάπη, φως και αλήθεια  μπορείς να σκορπίζεις στα αδέλφια σου και τα πνευματικά σου παιδιά. Ο 79χρονος μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός αποτελεί για τους Ηλείους αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Η μητρόπολη Ηλείας από τον Μητροπολίτη κ. Γερμανό και τον βοηθό επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο , μέχρι και τον τελευταίο κληρικό της βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αναξιοπαθούντων. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες το φιλανθρωπικό –κοινωνικό έργο της μητροπόλεως είναι πλούσιο. 

Σε 10.102.051,66 € ανήλθαν τα έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, που δαπανήθηκαν δια το κοινωνικόν της έργον το παρελθόν έτος 2010, εκτός των δαπανών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος δια την Λειτουργίαν των δύο Μαθητικών Εστιών Αγίας Φιλοθέης Πυργου, δια την οποίαν το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος εδαπάνησε ποσόν 101.168,83 Ευρώ, και Αποστόλου Παύλου Φραγκαβίλλας Αμαλιάδος, δια την οποίαν εδαπάνησε ποσόν 155.222,00 Ευρώ.

Τα ανωτέρω έξοδα εκαλύφθησαν από τις πολλές δωρεές των πιστών, από τα έσοδα εξ ακινήτων των Ιδρυμάτων και της Ιεράς Μητροπόλεως, εκ Νοσηλείων του ΟΓΑ, του ΙΚΑ και του Υπουργείου Πρόνοιας, καθώς και από δωρεές και επιχορηγήσεις των Ι. Ναών και των Ι. Μονών της Μητροπόλεώς μας.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η μητρόπολη Ηλείας πληρώνει αρκετούς λογαριασμούς της ΔΕΗ οικονομικά αδύναμων οικογενειών, ενώ βοηθά παιδιά  επίσης οικονομικά αδύναμων οικογενειών ώστε να μη μείνουν στο «διανοητικό σκοτάδι».

Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός έχει γεννηθεί στην Ηλεία, (στον Καρδαμά) το 1932 από Ηλείους γονείς – Καλαβρυτινοί οι γονείς του πατέρα του και Γορτύνιοι οι γονείς της μητέρας του – και διακονεί στην Ηλεία ως Κληρικός – Μοναχός, Διάκονος, Πρεσβύτερος, Ιεροκήρυκας, Κατηχητής, Πρωτοσύγκελλος και Επίσκοπος από το 1960.

Ραδιοφωνικός Σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του το 1992, με πρωτοβουλία του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Παναγιωτοπούλου. Αρχικά στεγαζόταν στο Επισκοπείο Αμαλιάδος, ενώ το 1998, μετά την κοίμηση του π. Κυρίλλου, μεταφέρθηκε στον Πύργο, δίπλα από το Μητροπολιτικό Μέγαρο, σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και με μηχανήματα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.

Η μητρόπολη Ηλείας διαθέτει και φωνή στα ερτζιανά: ο Ραδιοφωνικός της Σταθμός εκπέμπει καθημερινά από την συχνότητα των 107,6 Mhz στα FM, έκτος Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, από ώρας 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από ώρας 3 το μεσημέρι έως 7 το απόγευμα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες αναμεταδίδει το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καλύπτει την αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθιών κατά τις Μεγάλες Εορτές, καθώς και σημαντικές εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως όπως είναι το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο.Ανάμεσα στην πολυφωνία των μέσων ενημερώσεως, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας είναι η άλλη φωνή που συντροφεύει, ξεκουράζει και ψυχαγωγεί κάθε ακροατή. Είναι η φωνή του Ευαγγελίου του Χριστού, της αλήθειας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της αγάπης, της ελπίδας και του γόνιμου προβληματισμού. Διευθυντής του σταθμού είναι ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος. Στις φωτογραφίες ο μητροπολίτης κ. Γερμανός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.