Ονομαστήρια Μητροπολίτη Λήμνου Ιεροθέου

Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 04/10/2020
(Ανέστης Η. Βλάχος) H Aγιοτόκος και Αγιοπερπατημένη Λήμνος, βρίσκεται ετούτες τις ώρες σ' έναν οίστρο χαράς, ενθουσιασμού και δοξολογίας προς τον Κύριο, διότι αύριο, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Ιεροθέου, πρώτου Επισκόπου των Αθηνών, άγει τα ονομαστήριά του ο ελέω Θεού ποιμενάρχης της νήσου κ.κ. Ιερόθεος ο Γ'.
Ο γεννημένος και μεγαλωμένος στο «νησί των αρωμάτων» -όπως είχαν ονομάσει οι Ενετοί τις Σπέτσες- Εμμανουήλ Καλογερόπουλος, από πολύ νεαρή ηλικία εξέπεμψε τις πνευματικές του ευωδίες, οι οποίες έγιναν πολύ γρήγορα αντιληπτές απ' όλους όσους τον συναναστρέφονταν και κυρίως από τους δασκάλους του. Ευλογήθηκε να γνωρίσει από τα γεννοφάσκια του τον Λόγο Του Θεού και να βρεθεί κοντά στην Εκκλησία, διότι υπήρξε γόνος μίας ευλαβεστάτης και σεβάσμιας μητέρας, της κυρίας Ευαγγελίας, η οποία αφιέρωσε την ζωή της στην υπηρεσία του συνανθρώπου και για την οποία, ακόμη και σήμερα, όλοι οι Σπετσιώτες έχουν να πουν έναν καλό λόγο και την θυμούνται με πολλή αγάπη και συγκίνηση.
Πρίν καν ακόμη ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές του, η ψυχή του έφλεγε και εφλέγετο για την ιερωσύνη. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και από την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το 1983, αξιώθηκε να λάβει τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, για να ακολουθήσει λίγα χρόνια αργότερα ο δεύτερος. Τα υπόλοιπα σχετικά με το πλούσιο βιογραφικό του, αλλά και με την ευδόκιμη υπηρεσία του σε οποια αποστολή του ανατέθηκε από την Εκκλησία, λίγο έως πολύ είναι γνωστά κι αν δεν είναι, μπορεί εύκολα να τα αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο. Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ στην πρόσφατη αποστολή που ανέλαβε και στην πνευματική εκστρατεία της οποίας ηγείται τον τελευταίο χρόνο στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και συγκυρία για τα ακριτικά μας νησιά.
Ο Σεβασμιώτατος, επιστρατεύθηκε από την Εκκλησία, την οποία υπηρετεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα, για να καταστεί όντως επί-σκοπός στα προκεχωρημένα φυλάκια του ακριτικού Ελληνισμού, την Βασίλισσα του Αιγαίου Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, τα νησιά όπου οι κυματισμοί των καταγάλανων νερών συναντούν την γλυκιά αύρα του πνεύματος και αξιοποιώντας την μεγάλη πείρα του, έθεσε αμέσως την χείρα του «επ' άροτρον». Από τον Νοέμβριο του 2019 όπου και ενθρονίστηκε, υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες, που έγιναν ακόμη πιο δύσκολες με την πανδημία του κορονοϊού που ακολούθησε, έχει φουντώσει και πάλι την πνευματική φλόγα και μέσα στο πυρ της έχει παραδοθεί ολόκληρος προς Δόξαν Θεού και προς χάριν του ποιμνίου του. Έχει ανακαλύψει που κρύβονται τα πνευματικά διαμάντια τής Θείας Χάριτος και έχει πραγματοποιήσει ήδη τρείς χειροτονίες, ενώ οι στενοί του συνεργάτες και κληρικοί της Μητροπόλεως, υπό την ευλογία και καθοδήγησή του, σαν τον σπορέα της παραβολής, σπέρνουν ακούραστα στις αγαθές και διψασμένες ψυχές των Λημνίων και ιδιαιτέρως σε εκείνες των νέων παιδιών, τον σωτήριο λόγο. Έργο ανεκτίμητο και αδιανόητο για όλους εμας που θεωρούμε και έχουμε κάποια πράγματα δεδομένα, επαναπαυμένοι στην ασφάλεια, στην ευκολία και στην μέθη των μεγαλουπόλεων. Στο Επισκοπείο, στη Μύρινα, έχει στηθεί μία πνευματική κυψέλη και οι άοκνοι εργάτες του Ευαγγελίου παράγουν ακατάπαυστα πνευματικό νέκταρ που προορίζεται για κάθε ένα από τα 40 και πλέον χωριά της Λήμνου και για τον αγέρωχο Άη-Στράτη.
Η παρουσία του κ. Ιεροθέου αυτόν τον έναν χρόνο στα ακριτικά μας νησία ως τύπος και τόπος Ιησού Χριστού, είναι μία διαρκής ανάλωση υπέρ της ενότητος της τοπικής εκκλησίας και υπέρ του ανθρώπου. Μία διακονία, με ακλόνητη πιστότητα προς την δογματική και κανονική παράδοση της Εκκλησίας μας, αλλά με παράλληλο ενδιαφέρον για τα υπαρξιακά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, τα αδιέξοδα που εκείνος βιώνει, με εκτίμηση και αξιοποίηση των θετικών προοπτικών της σύγχρονης εποχής. Ταπεινός, προσιτός και σεμνός, προσεγγίζει τους πάντες, διά της αγάπης προς πάντας, ανεξαιρέτως. Ο ζεστός και στοργικός λόγος του, διεισδύει στις καρδιές των ανθρώπων και τις θερμαίνει, τις παρηγορεί, τις ανακουφίζει. Διαφυλάττει μέσα τους τις υψηλές πνευματικές αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, σε καιρούς που τα πάντα κρημνίζονται και ο Έλληνας κλυδωνίζεται στην φουρτουνιασμένη θάλασσα της νέας πραγματικότητας.
Η αποστολή της Εκκλησίας είναι η μεταμόρφωση του κόσμου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μόλις σ' έναν χρόνο, ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου, έχει μεταμορφώσει πνευματικά τον κόσμο των δύο νησιών. Κι όσο θα τον αξιώνει και θα τον ενισχύει ο Θεός, τόσο θα αγωνίζεται, τόσο θα θυσιάζεται για τον λαό που Εκείνος του εμπιστεύθηκε και οι καρποί των κόπων του, όλο και θα πληθαίνουν, όλο και θα πολλαπλασιάζονται και θα θρέφουν πνευματικά τους ευσεβείς ακρίτες μας.
Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου, Υπερτίμου και Εξάρχου Παντός Αιγαίου Πελάγους, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου πολλά τα έτη!