Ο πνιγμός μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος-φωτο αρχείου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/07/2013

«Πνιγμένος ανασύρθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου Καβάλας, ο μητροπολίτης Ελευθερούπολης Ευδόκιμος.

 

Τον 82χρονο μητροπολίτη αντιλήφθηκαν λουόμενοι οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και το Λιμενικό.

 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που κάνει την προανάκριση ανακοινώθηκε ότι ο θάνατος του μητροπολίτη οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή και σε πνιγμό».

 

Ήταν 30 Αυγούστου του 2003 όταν η είδηση αυτή γίνεται γνωστή και προκαλεί θλίψη σε κληρικούς και λαϊκούς. Την ανασύραμε από το αρχείο μας με αφορμή το θάνατο σε παραλία του μητροπολίτη Βάρνας Κυρίλλου.

 

Η σορός του μακαριστού Ελευθερουπόλως ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στη μητρόπολη της Ελευθερούπολης, ενώ τις υπηρεσιακές ανάγκες της Ελευθερούπολης κάλυπτε προσωρινά η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ελευθερίου της πόλης, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, παρουσία πολλών ιεραρχών και πλήθους πιστών.

 

Για το έργο και τη μεγάλη προσφορά του στον κλήρο και το ποίμνιό του μίλησε ο τότε αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ενώ αναγνώστηκε εν συνεχεία το βιογραφικό του εκδημήσαντα σεπτού ιεράρχη από τον γγ της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησαν ομιλίες του μητροπολίτη Δράμας και τοποτηρητή της μητρόπολης Ελευθερούπολης Διονυσίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του αρχιμανδρίτη πατέρα Κωνσταντίνου, αρχιερατικού επιτρόπου της μητρόπολης και του δημάρχου της πόλης Γιάννη Φιλόσογλου.

 

Ο μητροπολίτης Ευδόκιμος -κατά κόσμον Μιχαήλ Κοκκινάκης- γεννήθηκε στον Αγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης το 1923. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1942 και πρεσβύτερος το 1954. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ψυχολογία, καθώς και Κοινωνιολογία στη Νέα Υόρκη.

 

Διετέλεσε πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, προϊστάμενος στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, ιεροκήρυκας και καθηγητής του ανώτερου εκκλησιαστικού φροντιστήριου της ίδιας πόλης και από το 1962 έως και το 1975 εφημέριος στη Νέα Υόρκη. Τη χρονιά αυτή επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στη μητρόπολη Αττικής, ενώ το επόμενο έτος διορίστηκε προϊστάμενος στην εκκλησία του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων και υπηρέτησε στα γραφέια της Ιεράς Συνόδου έως το 1984, οπότε εξελέγη μητροπολίτης Ελευθερούπολης.