«Δεν έχει μείνει λίγη ανθρωπιά;»-Το ξέσπασμα του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής π.Γαβριήλ Παπανικολάου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/05/2011

“Δεν έχει μείνει λίγη ανθρωπιά;”, διερωτήθηκε ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου, όταν για μια ακόμη φορά έγινε αποδέκτης της άρνησης εκπροσώπου κατοίκων της περιοχής Αγίου Ελευθερίου (Κάτω Πατήσια), στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να ανεγείρει στην περιοχή κέντρο για την αρωγή και την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό.

Ο π. Γαβριήλ, σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις του, με ήρεμο και σαφή λόγο εξήγησε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος «ο οποίος βλέπει κάθε μέρα εκτός προγράμματος πολύ κόσμο» έχει δεχθεί αιτήματα γονέων αυτιστικών παιδιών για την ανέγερση ενός οικήματος στην Αθήνα που θα είναι αποκούμπι για τα παιδιά αυτά. Να σημειωθεί πως στην Αττική δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα.

Η Αρχιεπισκοπή διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου 800 τ.μ στην οδό Ράμφου στα Κάτω Πατήσια και έχει εκδόσει άδεια οικοδομής για μια μονοκατοικία η οποία θα λειτουργεί ως ειδικός παιδικός σταθμός  όπως είπε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον «Βήμα 99.5» ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, τονίζοντας  κατηγορηματικά ότι δεν θα διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ.

Η επιτροπή που έχει συσταθεί από τους κατοίκους αμφισβητεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, ενώ υποστηρίζει ότι η Αρχιεπισκοπή θα κτίσει διώροφο με τρεις ορόφους υπόγειο πάρκινγκ. "Είμαστε αντίθετοι με την προσπάθεια οικειοποίησης του οικοπέδου που δεν διαθέτει τους απαραίτητους τίτλους κυριότητας. Η Εκκλησία διαθέτει πλήθος χώρων καταλληλότερων για δημιουργία ειδικών παιδικών σταθμών από μια υποβαθμισμένη γειτονιά που στερείται ελεύθερων χώρων και χώρων άθλησης και πρασίνου", υποστηρίζει η Επιτροπή.

Ο π. Γαβριήλ, υπενθύμισε ότι ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον ενθρονιστήριο  λόγο του είχε θέσει το φιλανθρωπικό έργο ως προτεραιότητα της Εκκλησίας  και σε μια αποστροφή του λόγου του είπε: «Η αρχιεπισκοπή αν επεδίωκε το κέρδος θα μπορούσε σε αυτό το οικόπεδο να κτίσει μια πολυκατοικία… Θα ήταν καλύτερα τότε;»

Η Αρχιεπισκοπή καταβάλλει προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων και των οικοπέδων της, για να προχωρήσει το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά κάποιες φορές έρχεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις από φορείς και πολίτες . “Δεν έχει μείνει λίγη ανθρωπιά;” ξέσπασε στο τέλος της ραδιοφωνικής του παρέμβασης ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ.