Παναγία Σουμελά: Δεν ανοίγει λόγω κορονοϊού

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 03/05/2020

Ύστερα από 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά -  που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος τον Μάιο - θα παραμείνει κλειστή.

Ο βασικός λόγος είναι η πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή της Τραπεζούντας, αλλά και η καθυστέρηση των εργασιών αναστήλωσης και στήριξης του κτιρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η μονή παραμένει κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Μάιο του 2019, και ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν, είχε ανοίξει ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου της μονής, αφού είχε γίνει στήριξη τεράστιων βράχων που απειλούσαν το μοναστήρι.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι φέτος επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, Χασάν Βολκάν Κανταρτζί, «το 2020 όλα πήγαν άσχημα. Είχαμε περιορισμό της τουριστικής σεζόν. Αναμένουμε κάποιο εσωτερικό τουρισμό. Κανονικά τα σχέδια ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Μονής μέχρι τα τέλη Μαΐου. Για να υπάρξει τουρισμός πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης» είπε ο Βολκάν Κανταρτζί, ο οποίος προσέθεσε ότι δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τα εγκαίνια.

Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ