69 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/06/2013

Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη 10η Ιουνίου 1944, οπότε 218 κάτοικοι του Διστόμου έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Ο δήμος Διστόμου- Αράχοβας-Αντίκυρας τιμά την επέτειο αυτή με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μνήμης.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος «Δρόμος Θυσίας». Διακόσιοι εβδομήντα πέντε ενήλικοι δρομείς διένυσαν απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από τον Καρακόλιθο, έξω από τη Λιβαδειά, μέχρι το Δίστομο και το ναό του Αγίου Νικολάου, όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα των 218 Διστομιτών, που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.  

Την ερχόμενη Κυριακή θα τελεστεί εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών, καθώς και συνέλευση των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου με μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των σφαγιασθέντων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας, κκ Γεωργίου, πομπή προς το Μαυσωλείο και επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από το δήμαρχο Διστόμου, Ιωάννη Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.