Χριστιανός Ορθόδοξος ο πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/04/2013

Espresso-του Κώστα Ζαφειρίου

 Ο φιλέλληνας, ελληνομαθής και Χριστιανός Ορθόδοξος πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα συνδύασε το περασμένο Σαββατοκύριακο το τερπνόν μετά του ωφελίμου, πραγματοποιώντας προσκυνηματική εξόρμηση στο νησί της Αποκάλυψης όπου τον Σεπτέμβριο θα γίνει πολιτιστική εκδήλωση από τη Βελγική Πρεσβεία. 

«Η Ελλάδα είναι για εμάς τους Βέλγους είναι κάτι περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα» δήλωσε στην ιστοσελίδα patmostimes.gr ο Βέλγος Πρέσβης Marc Van Den Reeck ο οποίος βρέθηκε στην Πάτμο για να προετοιμάσει την πολιτιστική εκδήλωση που θα γίνει στα τέλη του καλοκαιριού, με πρωτοβουλία της Βελγικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου και τη Μονή Αποκάλυψης. 

Εκείνο που προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση είναι ότι η δήλωση του πρέσβη έγινε σε άπταιστα ελληνικά σε σημείο μάλιστα που δύσκολα κάποιος θα καταλάβαινε ότι είναι αλλοδαπός. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου λίγο πριν φύγει από την Πάτμο, ο πρέσβης αποκάλυψε ότι η γυναίκα του, που πέθανε πριν από 5,5 χρόνια, ήταν Ελληνίδα και αυτή τον έμαθε να μιλά ελληνικά. «Ήταν πιο εύκολο για μένα να μάθω τη γλώσσα γιατί πάντα αγαπούσα την Ελλάδα και γνωρίζω αρχαία ελληνικά από το σχολείο» είπε χαρακτηριστικά κ. Μαρκ Βαν Ντεν Ρεκ, και συνέχισε χαμογελώντας: «Μάλιστα οι φίλοι μου με αποκαλούν Έλληνα από ...πεθερά».

Ο Βέλγος πρέσβης γνωρίστηκε με τη γυναίκα του την Αννέτα όταν ήταν 18 ετών, σε διακοπές στην Κόρινθο και μετά από πέντε χρόνια έρωτα παντρεύτηκαν. Μαζί απέκτησαν δύο αγόρια τον Αλέξη και τον Δημήτρη.

Αμέσως μετά ο Βέλγος αποκαλύπτει συγκινημένος κάτι που λίγοι γνώριζαν:

«Μετά το θάνατο της γυναίκας μου βαπτίστηκα Χριστιανός Ορθόδοξος»! 

Αυτός ήταν και ο λόγος που το πρωί του Σαββάτου ο πρέσβης επισκέφθηκε το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου και ξεναγήθηκε, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πάτμου όπου συναντήθηκε με τον τοποτηρητή της ηγουμενίας και Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου π. Κύριλλο (φωτο patmostimes.gr) και συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της συναυλίας στο θεατράκι του εξωτερικού χώρου της Αποκάλυψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βέλγος Πρέσβης συχνά τα Σαββατοκύριακα επισκέπτεται μοναστήρια και εκκλησίες ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ συχνά τις Κυριακές καθώς και σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές εκκλησιάζεται σε ιερούς ναούς της Αθήνας και του Ναυπλίου που είναι το αγαπημένο του μέρος.