Πρόστιμο γιατί παραβίασε την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή μητροπολίτη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/04/2013

Οριστικά και αμετάκλητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Alter (έχει παύσει να εκπέμπει σήμα) Κων. Γιαννίκος θα πληρώσει το πρόστιμο των 150.000 ευρώ που του επέβαλε τον Ιούνιο του 2005 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς παραβίασε ο σταθμός την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή μητροπολίτη.

Το πρόστιμο θα πληρωθεί καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σχετική αίτηση τόσο του τηλεοπτικού σταθμού («Ελεύθερη Τηλεόραση»), όσο και του προφυλακισμένου κ. Γιαννίκου, ενώ με άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel και Alpha Channel.

Ειδικότερα, το επίμαχο πρόστιμο στον Alter και τον κ. Γιαννίκο επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2005 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς την 1η Φεβρουαρίου 2005 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του επίμαχου τηλεοπτικού σταθμού, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε «σε σκάνδαλο που συνετάραξε την Εκκλησία όταν πρώην μητροπολίτης είχε παρουσιάσει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μαγνητοταινία με προκλητικά ερωτικούς διαλόγους, μεταξύ άλλου μητροπολίτου και ενός 20χρονου νεαρού». Μετά την επίμαχη αναφορά ακολούθησε ηχητική και εικονική παράσταση με διάλογο αισχρού περιεχόμενου.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παράβαση του άρθρου 9 του Συντάγματος και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που καθιερώνει το απαραβίαστο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (Ν. 2328/1995, Π.Δ. 77/2003, κ.λπ.).

Κατόπιν αυτού ο επίμαχος σταθμός και ο κ. Γιαννίκος προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο των 150.000 ευρώ. Όμως το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο πρόεδρος του Alter.