Δύο λόγια του Ιερώνυμου για τον Χριστόδουλο: «Να έχουμε την ευχή του»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/01/2011

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Π. Φαλήρου (Παναγίτσα) το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε επί μια δεκαετία -από το 1963 έως το 1974-υπηρετήσει στον συγκεκριμένο ναό.

Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιο, Καστορίας Σεραφείμ, Κασσανδρείας Νικόδημο, Σύρου Δωρόθεο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Φλωρίνης Θεόκλητο, Ύδρας Εφραίμ, Σερρών Θεολόγο, Κερκύρας Νεκτάριο, Σιδηροκάστρου Μακάριο, Πειραιώς Σεραφείμ, Καισαριανής Δανιήλ, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Κυθήρων Σεραφείμ.

Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μίλησε ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ήταν τύπος και παράδειγμα στο ιερό θυσιαστήριο, ιερουργούσε με παραδειγματικό τρόπο. Τύπος και παράδειγμα στον ιερό άμβωνα, τον οποίο κόσμησε με την πλατεία νομική, θεολογική και κοινωνική του μόρφωση, την ρητορική του δεινότητα, τη γνώση της Αγίας Γραφής και της Ιεράς παραδόσεως. Τύπος και παράδειγμα στο πλούσιο συγγραφικό έργο. Τύπος και παράδειγμα τα επί 24 έτη καρποφόρου ποιμαντορίας και διακονίας του, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με το πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο».

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, δεν μίλησε και απλά είπε «να έχουμε την ευχή του».

Το μνημόσυνο, ολοκληρώθηκε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα,(πιθανόν λόγω ΕΡΤ) και στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος με Συνοδικούς ιεράρχες μετέβησαν στο Α Νεκροταφείο, όπου τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού ενώ στη συνέχεια τέλεσαν μνημόσυνο σε τάφο στενού συγγενικού προσώπου, συνεργάτη του κ. Ιερωνύμου.