Σκοπιανοί βεβήλωσαν ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/03/2013

protothema.gr-Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην πόλη Βαλάντοβο των Σκοπίων έπειτα από επίθεση ιερόσυλων που βεβήλωσαν το χώρο ταφής Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σπάσμενοι σταυροί, κατεστραμμένα μνήματα αποτυπώνονται στις εικόνες που δημοσιεύει το protothema.gr. Οι βάνδαλοι που έβγαλαν όλη τους τη μανία εναντίον των Ελλήνων νεκρών...


Η βεβήλωση του στρατιωτικού νεκροταφείου δείχνει ανάγλυφα πού οδηγεί η εθνικιστική πολιτική του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι που συστηματικά «ποτίζει» τους πολίτες της FYROM με μίσος εναντίον της Ελλάδας.

Τους εκτεταμένους βανδαλισμούς στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην πόλη Βαλάντοβο των Σκοπίων διαπίστωσαν Έλληνες διπλωμάτες από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων επικοινώνησε άμεσα με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του, και ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι γεγονότα όπως αυτό επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν υπηρετούν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκπρόσωπος του Γραφείου Συνδέσμου και ο Ακόλουθος Άμυνας μεταβαίνουν επί τόπου. Σημειώνεται ότι οι προκληθείσες ζημιές είναι σημαντικές».

Σε μία κίνηση άμεσης αντίδρασης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε οδηγίες στον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια να πραγματοποιήσει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Η ελληνική διπλωματία θα ζητήσει από την κυβέρνηση των Σκοπίων «να καταδικάσουν το γεγονός και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό και τη τιμωρία των ενόχων, καθώς και για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται: «Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που καλλιεργείται στην ΠΓΔΜ και που φτάνει στο σημείο να προσβάλει βάναυσα τους νεκρούς και να ασεβεί απέναντι στην ιστορία