Ερώτηση στη Βουλή για την Αγία Σοφία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/02/2013

«Οι Τούρκοι θα μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Τι θα κάνουμε για να το αποτρέψουμε;» τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, προς τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτά:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας πολυάριθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και Τούρκοι πολιτικοί, άλλων πολιτικών χώρων, εκδήλωσαν την πρόθεση να επαναλειτουργήσει ένα τμήμα ή ακόμη και ολόκληρη η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί.
Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την προκλητική αυτή πρόταση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έλαβε ξεκάθαρη θέση σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, τονίζοντας ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε ως Χριστιανική εκκλησία για περισσότερα από 1.000 χρόνια και υπό το πρίσμα αυτό, εάν πρόκειται να λειτουργήσει ως ναός λατρείας, θα πρέπει να ανοίξει ως Χριστιανικός ναός, διότι κτίστηκε ως εκκλησία και όχι ως τζαμί.

Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να σταματήσουν εν τη γενέσει τους τα τουρκικά σχέδια για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί;